Tömegével mentik az állatokat a Ráckevei Duna-ágon

 

Évekbe telhet, mire sikerül teljesen megtisztítani az olajtól a ráckevei Duna-ágat. A part menti nádasban még a hétvégén bukkantak a több ezer liternyi olajra, a szakértők azóta is éjt nappallá téve dolgoznak a mentesítésen. Bár sikerült megakadályozni, hogy a folyóba jusson a szennyezés, így is rengeteg élőlény pusztult el. Ez lehet az elmúlt 50 év legsúlyosabb olajszennyezése Magyarországon.

Védett teknőst mentenek a szennyezett úszólápból a Duna-Ipoly nemzeti park munkatársai Szigetszentmiklóson, a Ráckevei Duna-ágnál. A több ezer liternyi fáradt olajra szombaton bukkantak a part menti nádasban. A szakemberek a munkaterületet egy 150 méter hosszú merülőfallal azonnal körbekerítették, amivel meggátolták, hogy a veszélyes hulladék közvetlenül a folyóba jusson.

Csaknem kétezer négyzetméteren azonban hatalmas kár keletkezett az élővilágban, rengeteg állat és növény elpusztult.


Az olajnál károsítóbb szennyezőbb anyag nem létezik, ugye az oxigént elvonja a talajtól és a benne lévő élőlényektől, és ebben a lápos területben nagyon sok védett növény állat létezik, él, élőhelyét megtalálja” – mondta Hegyi Zoltán, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület vezetője.

Lánctalpas mocsárjárókkal, szivattyúkkal és markolókkal dolgoznak a budapesti, győri és szolnoki vízügyi igazgatóságok szakemberei, akik egy speciális anyagot is bevetettek, hogy semlegesítsék a szennyeződést a talajban.

Külön lokalizációs területek vannak a gépeknek, mert az a gép, amely bármennyi olajjal is szennyezett nem érhet olyan területhez, amely nem olajjal szennyezett, tehát erre is különösen figyelnek. Ezért nagyon alapos és viszonylag lassú a munka” – Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság környezetkárosítás miatt indított eljárást,

a nyomozás egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik.

A környékbeliek is segítenék a rendőrség munkáját, az lakók már több mint egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít kézre keríteni a környezetszennyezés elkövetőjét.