Szokatlan módszerrel enyhítik a koronavírusos tüneteket

 

Az intenzív kezelésről az elmúlt fél évben gyűjtött tapasztalatok alapján Elek Jenő, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályának osztályvezető főorvosa a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy a koronavírus-fertőzötteknél vannak olyan momentumok, amik egy kicsit szokatlanok egy más típusú légzési elégtelenséghez képest, például a betegeknek fokozottan jót tesz ha hasra fordítják őket, azonban ez az extrém súlyú betegek esetében nem egyszerű. Érdekes megfigyelés, hogy a betegek jelentős része extrém testsúlyú, tehát sokkal magasabb a testtömeg indexük mint ami a normális lenne.

Az ünnepekre az intenzív osztályon a járványügyi szempontok figyelembevételével osztályi karácsonyi ünneplés nem lesz. Folytatják a munkát, hiszen ebben az időszakban sem sem áll meg a gyógyítás.


Elek Jenő szerint a betegek gyógyulásában a hit nagyon fontos, azonban a betegségnek vannak olyan fázisai, amikor ennek a jelentősége elenyésző. Tehát az a beteg, aki éppen nincs tudatánál, esetében nem az ő hite számít, hanem az ápolók és orvosok hite, akik körül veszik. Amikor a beteget el kell kezdeni a saját légzésének a visszaszoktatására, rendkívül fontos, hogy a páciens mennyire képes fegyelmezetten együttműködni, ez segíti az orvosok és az ápolók munkáját is.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

A címlapfotó illusztráció.