Cenzúrázza a Facebook a magyar minisztert

 

Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán hívta fel rá a figyelmet, hogy miután hétfő reggel a 2022-es országgyűlési választás szempontjából kiemelten fontosnak nevezte a közösségi médiában kifejtett aktivitást, a Facebook előzetes értesítés és indoklás nélkül átállította a hivatalos oldalához tartozó algoritmust, aminek eredményeképpen politikai üzenete kevesebb emberhez jut el.

Varga Judit feltette a kérdést: „Önök hisznek a véletlenekben?”, és az alábbiakat írta a történtekkel kapcsolatban:


Hétfő reggel arról írtam Facebook-bejegyzést, hogy a közösségimédia-aktivitásnak kiemelt szerepe lehet a 2022-es választás során, hiszen az online platformokon keresztül a politikusok közvetlenül, jelentős számú választóhoz eljutnak. Megjegyeztem továbbá, hogy a konzervatív oldal ugyan sokat fejlődött e téren, de nem dőlhetünk hátra, sok még a teendő.

A miniszter hétfői bejegyzése után történt a változás. Láss csodát: ezen bejegyzésem után pár órával a Facebook (annak senki által nem ismert kezelői) előzetes értesítés és indokolás nélkül úgy állította át a hivatalos Facebook-fiókommal kapcsolatos algoritmusokat, hogy ezzel

a korábbiakhoz képest töredékére (negyedére-ötödére) esett vissza a bejegyzéseim elérése, ami egyet jelent azzal, hogy az általam fontosnak tartott politikai üzenetek is jóval kevesebb emberhez jutnak el ezen a csatornán.

Varga Judit leszögezte: Várja a Facebook magyarországi kezelőinek mielőbbi tájékoztatását, hogy milyen indokok alapján, milyen időtávra korlátozzák a fiókja elérését, valamint, hogy erről miért felejtették el tájékoztatni, és vajon rendszeresen megteszik-e ezt a magyar politikai élet szereplőivel.

Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek leszünk-e uralni a technológiát vagy a technológia és a mögötte álló szereplők uralják majd az életünket és gyerekeink életét. Azért hoztuk létre az Igazságügyi Minisztériumban a Digitális Szabadság Bizottságot, hogy minden az online/digitális térben tapasztalható kérdést, anomáliát megvizsgáljunk és szükség esetén javaslatot tegyünk a jogszabályi környezet megváltoztatására az adatvédelem, a személyiségi jogok, gyermekeink védelme, a sajtószabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága, a fogyasztóvédelem, a nemzetbiztonság, a versenyjog és a fair adófizetés terén. Van teendő tehát bőven” – fogalmazott a bejegyzésben.

Az igazságügyi miniszter felhívta a figyelmet a technológiai óriások hatalmára is:

Látjuk mi történik a világban, látjuk, hogy a globális techcégek mögötti erőcsoportok akár választásokat is képesek eldönteni. Nem szabad naivnak lennünk, minden eshetőségre fel kell készülni, és átláthatóvá kell tenni ezen globális cégek működését és döntéseit. A munkát folytatjuk!”

A címlapi fotó illusztráció.