Már nincs idősáv a boltokban, de erre a fontos dologra kérik az időseket

 

Szombattól ismét időkorlátozás nélkül lehet vásárolni az élelmiszerboltokban, a patikákban és a drogériákban.

Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztéséről a kormány a kereskedelmi szervezetek és az Idősügyi Tanács javaslatára döntött, hogy az üzletekben az ünnepi időszakra jellemző zsúfoltság csökkenjen.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) járványügyi főosztályvezetője, Galgóczi Ágnes az M1-en azt kérte az idősektől, hogy


lehetőség szerint akkor menjenek boltba, amikor kisebb a zsúfoltság, vagy vásárlásaikhoz kérjenek segítséget családtagjaiktól. Fontos, hogy továbbra is kötelező a maszkviselés, ezt az idősáv felfüggesztése nem befolyásolja.

A videóban további fontos információk is elhangzanak: Magyarország felkészült az oltóanyagok szállítására, fogadására, és kijelölték az oltópontokat is. Az oltási terv elkészült, először a járványügyi védekezésben résztvevők kapják meg a vakcinát.

Mint ismert az idősávok felfüggesztéséről pénteken döntött a kormány, azóta a Magyar Közlönyben is megjelent a rendelkezés. Csütörtökön Novák Katalin egy Facebook-videóban jelentette be, hogy az Idősek Tanácsának javaslatára kezdeményezi az idősáv megszüntetését.