Ismét megugrott az új fertőzöttek száma hazánkban

 

Míg szerdán 3221 új fertőzöttről számolt be az operatív törzs, az elmúlt 24 órában kétezerrel több 5415 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 265 003 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölte a kormányzati koronavírus portál.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Elhunyt 171 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6451 főre emelkedett – közölte a koranavirus.gov.hu oldal. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 77 362 fő, az aktív fertőzöttek száma 181 190. Az aktív fertőzöttek 19 százaléka, az elhunytak 21 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti.


Kórházban 7869 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 645-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 43 923-an vannak, a mintavételek száma 2 216 880-ra emelkedett. Hatósági házi karanténban 43 923-an vannak, a mintavételek száma 2 216 880-ra emelkedett.

Kiemelték: egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbított: a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés január 11-ig fennmarad.

A szentestére vonatkozó szabályokról december 21-én döntenek, december 31. azonban nem lesz kivétel, a szilveszteri bulikat és utcabálokat idén nem lehet megtartani – írták.

Hangsúlyozták: a kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, és elindult a www.vakcinainfo.gov.hu honlap, ahol már lehet jelezni az igényeket a védőoltásra. A nyugdíjasokat Müller Cecília országos tisztifőorvos levélben is tájékoztatja a regisztráció lehetőségéről, ők a levélhez mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével jelezhetik igényüket az oltásra.

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, beadása az oltási terv szerint történik, elsőbbséget élveznek majd az egészségügyi dolgozók – tették hozzá.

Közölték, hogy a vártnál alacsonyabb részvétel mellett és alacsony fertőzöttséggel zárult a célzott csoportos tesztelés első és második köre a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozóknál. Az első körben 181 506-an teszteltették magukat, 2,44 százalékuknak lett pozitív a mintája. A második körben 186 143-an éltek a lehetőséggel, és csak 1,9 százalékuknak lett pozitív eredménye. A célzott csoportos gyorstesztek száma hozzáadódott a honlapon látható mintavételi adatokhoz.

A gyorstesztelés a kormányhivatalok és járási hivatalok dolgozóival folytatódik. Az egészségügyi és szociális dolgozók tesztelése szintén folytatódik, ez esetben az intézmények maguk szervezik a tesztelést, amelyhez a kormányhivatalok biztosítják a gyorsteszteket - tudatták.

Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben.
Az élelmiszerüzletekbe, patikákba, drogériákba hétköznapokon 9 és 11 óra, hétvégén 8 és 10 óra között csak a 65 év felettiek léphetnek be.

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva, leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. A 10 ezernél több lakosú települések egyes, a polgármester által kijelölt közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység közben, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
Minden gyülekezés tilos.

Az éttermek vendéget, a szállodák turistákat nem fogadhatnak. Minden rendezvény - köztük a kulturális események, karácsonyi vásárok - megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények, különösen a fitnesztermek, fedett uszodák, múzeumok, könyvtárak, mozik, állatkertek és korcsolyapályák használata tilos.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rendben, a középiskolák és egyetemek digitális munkarendben működnek.

Az operatív törzs jelenleg 271 óvodában egy-egy csoportot, 103 óvodában és 72 iskolában az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, és 537 iskolában egy-két osztályt, 41 iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

Magán- és családi rendezvényeken (például születésnapon) legfeljebb 10-en, temetésen maximum 50-en vehetnek részt. Esküvő csak lakodalom nélkül tartható meg.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló fizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig.

Hangsúlyozták: Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. A halasztható műtéteket felfüggesztették, az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma bővült.

A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is azt kérik, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet.

Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (53 901) és Pest megyében (34 142) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (16 425), Borsod-Abaúj-Zemplén (15 635), Hajdú-Bihar (14 709) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (13 455). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (4617).