Ritkán látott fotókkal búcsúzunk Pécsi Ildikótól

 

A hirado.hu ritkán látott fotókkal búcsúzik az életének 81. évében elhunyt Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésztől, Pécsi Ildikótól.

A sokoldalú színésznő a világirodalom legjelentősebb drámai szerepeiben nyújtott kiváló alakítást. Játszott többek közt a Pécsi Nemzeti Színház, a Vígszínház, a kecskeméti Katona József Színház és a Korona Pódium színpadán is, önálló műsoraival pedig az egész országban fellépett.

Mindemellett száznál is több filmben, tévéjátékban és sorozatban játszott. Olyan magyar filmtörténeti mozgóképes alkotások fűződnek a nevéhez, mint Az aranyember, az Indul a bakterház, a Különc vagy éppen a Linda című tv-sorozat. A hirado.hu a pályafutása során készült kulisszafotókkal emlékezik Magyarország történetének egyik legnagyobb színésznőjére.

1962. augusztus 1.: Csorba András és Pécsi Ildikó főszereplők jelenete Jókai Mór: Az aranyember című film forgatásán a Dunakanyarban (Fotó: Nemzeti Fotótár/Bojár Sándor)

 

Pécsi Ildikó 1965-ben a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt (Fotó: Nemzeti Fotótár/Keleti Éva)

 

Budapest, 1980. október 3.: Pécsi Ildikó és Sinkovits Imre az Illyés Gyula Különc című drámájából készült tévéjáték egyik jelenetében (Fotó: Nemzeti Fotótár/Friedmann Endre)

 

1979. július 12.: Haumann Péter (Patás), Koltai Róbert (Bakter) és Pécsi Ildikó (Csámpás Rozi) az Indul a bakterház című tv-film egy jelenetében (Fotó: Nemzeti Fotótár/Sárközi Ágnes)

 

Budapest, 1988. május 20.: Görbe Nóra (Veszprémi Linda) és Pécsi Ildikó (Tombacher Klára) a Linda című tévésorozat egyik epizódjának forgatásán (Fotó: Nemzeti Fotótár/Friedmann Endre)

 

Bárki volt is a partnere, bármilyen szerepben is láttuk, mindig elvarázsolt és szórakoztatott. Pécsi Ildikó (1940–2020) emléke előtt filmjeiből készült válogatással tiszteleg az MTVA Archívuma. A válogatás itt érhető el.

 

A közmédia a Nagyok szombat esti ismétlése helyett egy 2002-ben készült Aranyemberek című műsorral emlékezik Pécsi Ildikóra a Kossuth Rádióban 20:30-kor.