Elhunyt Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész

 

Elhunyt életének 81. évében Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész – közölte közösségi oldalán a gödöllői önkormányzat szombaton.

A bejegyzés szerint a Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt szombaton gödöllői otthonában érte a halál. Pécsi Ildikó Gödöllő díszpolgára volt, a város önkormányzata saját halottjának tekinti.

Pécsi Ildikó 1940. május 21-én született Polgáron, 1962-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1966 és 1970 között a Vígszínház tagja volt. Három-három évet töltött a Mikroszkóp Színpadon és a kecskeméti Katona József Színházban. 1976 és 1985 között a Radnóti Színpadon, 1985-től 1990-ig a Népszínházban játszott. 1990-tól a József Attila Színház művésze volt. A Korona Pódium estjein és az egész országban fellépett önálló műsoraival (Szerelem, Virágok és kígyók között, Egyedül, Bizalom, Görögnek születtem).

1994-től 1998-ig az MSZP országgyűlési képviselője volt. 1980-tól a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja volt, és a Segítsünk Alapítvány kuratóriumának elnökeként is dolgozott.

A sokoldalú színésznő nemcsak a világirodalom legjelentősebb drámai szerepeiben nyújtott kiváló alakítást (O’Neill: Amerikai Elektra, Szophoklész: Antigoné, G. B. Shaw: Warrenné mestersége, O’Neill: Boldogtalan hold), hanem vígjátékokban és zenés darabokban is remekelt (Neil Simon: Furcsa pár, Achard: A bolond lány, Brefford: Irma, te édes, Brecht: Koldusopera).

Száznál több filmben, tévéjátékban és sorozatban játszott (A Tenkes kapitánya, Az aranyember, Hattyúdal, Veri az ördög a feleségét, Indul a bakterház, Te rongyos élet, Linda, Montecarlo!, Ketten Párizs ellen). Sokat foglalkoztatták a Magyar Televízió kabaréműsoraiban is, Antal Imrével alkotott kettősüknek hatalmas sikere volt.

A színészi munka mellett rendezett, sőt írt is színdarabokat,

rendezésében tíz évig minden évben bemutattak egy klasszikus görög darabot Tác-Gorsiumban. Négy könyvet jelentetett meg, 2008-ban gyerekeknek szóló lemezt adott ki, több hangoskönyvet rögzített, valamint önálló estjeivel (mások mellett Blaha Lujzáról, Melina Mercouriról) is fellépett.

A gödöllői önkormányzat Facebook-bejegyzése felidézi, hogy Pécsi Ildikó neve rendkívül sokoldalú egyéniségének köszönhetően számos városi rendezvénnyel szinte egybeforrt: az Erzsébet Királyné Szavalóversennyel, a nőnapi műsorokkal, de nem múlhatott el nélküle városi főzőverseny, állatvédelmi nap vagy kutyák örökbefogadó napja. Számos városi színdarabban fellépett és rendezőként működött közre. Sok esetben férjével, az olimpiai bajnok labdarúgó Szűcs Lajossal – aki ugyancsak Gödöllő díszpolgára volt – vett részt a rendezvényeken.

Mélységes szomorúság, hogy mindketten ebben az évben hagytak itt bennünket

– olvasható a bejegyzésben.

Munkásságát 1976-ban Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művészi, 1987-ben kiváló művészi címmel, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetéssel ismerték el. 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki több évtizedes, nagy népszerűségnek örvendő, sokoldalú művészi munkásságáért, előadóművészi tevékenységéért. 2009 óta tagja a Halhatatlanok Társulatának, 2011-ben Hazám-díjban részesült. Idén a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal jutalmazta.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombaton közleményben tudatta az MTI-vel, hogy Pécsi Ildikót saját halottjának tekinti.

Bárki volt is a partnere, bármilyen szerepben is láttuk, mindig elvarázsolt és szórakoztatott. Pécsi Ildikó (1940–2020) emléke előtt filmjeiből készült válogatással tiszteleg az MTVA Archívuma. A válogatás itt érhető el.

A közmédia a Nagyok szombat esti ismétlése helyett egy 2002-ben készült Aranyemberek című műsorral emlékezik Pécsi Ildikóra a Kossuth Rádióban 20:30-kor.