Az ellenzék szerint összefügg a vétóval a Szájer-ügy

 

Az uniós vétó körüli botrány állhat Szájer József ügye mögött – állítja több ellenzéki szereplő. Vona Gábor a Jobbik korábbi elnöke, Pulai András baloldali elemző és Dezső András újságíró is erre a következtetésre jutott.

Szájer József, a Fidesz EP-képviselője a hétvégén mondott le tisztségéről, kedden egy közleményben megindokolta ennek okát is. Az ügy mögött titkosszolgálati akció állhat Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke szerint.

Miért éppen most derült ki?


– tette fel a kérdést a Fecbookon Vona Gábor, aki „szinte biztos benne”, hogy „az uniós vétó körüli botrány miatt vadászta le valamelyik (német?) titkosszolgálat” Szájer Józsefet.

Hasonló következtetésre jutott a baloldali elemző, Pulai András is. – Miért most derült ez ki? Ha sok fontos ember van ott, miért csak a Fidesz legfontosabb EU politikusa lett (eddig) körülírva? – tette fel a kérdéseit közösségi oldalán a Publicus Intézet ügyvezetője.

Valószínűleg nem ez az első ilyen parti Brüsszelben. Valószínűleg, az évek során több tucat, ha nem több száz képviselő, diplomata, brüsszelita, fontos ember vett részt rajta

– állapította meg Pulai András.

– Lehet, hogy ez, amit ma látunk egy olyan politikai csata része, aminek van egy másik, ennél nagyobb és fontosabb színtere? – zárta gondolatait.

De még a jobboldali elfogultsággal nehezen vádolható és közismerten jó titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkező Dezső András újságíró szerint

„nem lenne életszerűtlen az a konteó, hogy valamelyik tagállam titkosszolgálatának akciója áll Szájer leleplezésének hátterében, ez a fajta leleplezés ugyanis benne van a titkosszolgálati munkák eszköztárában”

– írta a hvg.hu-n megjelent cikkében.

– Ez persze egyelőre egyszerű spekuláció, de a konteót erősíti, hogy lenne alapja: az uniós költségvetési vétót belengető Orbán-kormány, vagyis a “kereszténységet” és “az európai értékek védelmét” hangoztató Fidesz ideológiai hiteltelenítése egy ellenérdekelt tagállam titkosszolgálatának akár most az érdekében is állhat – írta a kormánnyal és a jobboldallal szemben általában kritikus újságíró.