×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gulyás Gergely speciális karácsonyi szabályokban bízik

 

Jó lenne a családok számára a találkozásokat minél szélesebb körben lehetővé tenni – erről beszélt a karácsony kapcsán egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden az Országgyűlés igazságügyi bizottságában tartott meghallgatásán.

A karácsonyi időszakra vonatkozó szabályokról szerdán vagy legkésőbb a jövő heti kormányülésen, december 9-én születik döntés – közölte.

Személyes véleményem szerint nyomós érvek szólnak amellett, hogy a karácsonyi bő egyhetes időszakra speciális szabályok lépjenek életbe. Jó lenne a családok számára a találkozásokat minél szélesebb körben lehetővé tenni” – mondta a miniszter.

A járvány második hullámának tetőzéséről a miniszter kérdésre válaszolva azt mondta: a szakértői becslések december eleje és január vége közé teszik. Harmadik hullám pedig remélhetőleg nem lesz, mert sikerül vakcinát szerezni – jegyezte meg.

A miniszter beszámolójában kitért arra, hogy

a területi közigazgatás ellátja a járvány elleni fellépéssel kapcsolatos feladatokat,

18 ezer helyen végeznek naponta szűrést, minden iskolai dolgozót tesztelnek, nem csak a tanárokat.

A területi közigazgatás működéséről szólva Gulyás Gergely elmondta, jól működik az egyablakos ügyintézés, az ügyintézési határidők csökkentek. A szférában értékelhető béremelés volt, a területi közigazgatásban dolgozó 33 ezer ember átlagosan 18 százalékos béremelést kapott, erre mintegy 33 milliárd forintot fordított a kormány.

A közbeszerzésekről szólva Gulyás Gergely elmondta: a legtöbb kritikát kiváltó hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya a 2010 évi 15 százalékról 2019-ig hat százalékra csökkent,

GDP-arányosan Magyarország hirdeti meg a legtöbb nyílt közbeszerzési eljárást.

Kérdésre válaszolva hozzátette: a közbeszerzéseken többnyire a kkv-k nyernek, 2020 első fél évében a nyertesek 85 százaléka volt kkv, vagyis a kis- és középvállalkozások kapták a közbeszerzési érték 68 százalékát.

A fővárosi fejlesztésekről a miniszter elmondta: 2010 óta 2100 milliárd forintnyi beruházás volt Budapesten, csak a közlekedésre 130 milliárdot költött a kormány és a főváros együtt, továbbá a kormány 2011 és 2014 között a főváros 220 milliárdos adósságát vállalta át.

A Modern városok program keretében 2015 és 2017 között pártállástól függetlenül valamennyi megyei jogú várossal megállapodott a kormány, a projektek túlnyomó része 2022-ig megvalósulhat. A falusi csolot idén több mint tízezer család igényelt 54 milliárd forint összegben.

A civil szervezetek támogatása 2012 és 2019 között 3,4 milliárdról 7,8 milliárdra nőtt,

továbbá 2020-tól a Falusi Civil Alapban ötmilliárd forintra lehet pályázni, és a jelentkezők 60 százaléka kap támogatást – ismertette a miniszter.

Az egyházi támogatások összege az elmúlt évtizedben a háromszorosára nőtt, nemzetpolitikai területen pedig a 2009-es 9 milliárdról már évekkel ezelőtt százmilliárd fölé emelkedett.

A Hungary Helps programról a miniszter elmondta: lényege, hogy ne a bajt hozzuk ide, hanem a segítséget vigyük oda, ahol szükség van rá. A program keretében 14,6 milliárd forinttal támogatták elsősorban, de nem kizárólag a keresztény közösségeket a válságövezetekben.

A választási törvény további módosításaira vonatkozó ellenzéki képviselői kérdésekre Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy

a legutóbbi módosító javaslatok is csak a kamupártok elleni fellépést szolgálták,

és ha nincs további módosításra irányuló ellenzéki javaslat, akkor nem lesz több változás a választási törvényben. Ezt január 1-jétől egyébként is tiltja a szabályozás, az országos választás előtti év elejétől ugyanis már nem lehet módosítani a törvényt.

Demeter Szilárd Sor(o)s című publicisztikájával kapcsolatban – ellenzéki kérdésekre reagálva – azt mondta:

szomorú a magyar közélet hangvételének eldurvulása, de ezért nagyrészt az ellenzék, legfőképpen pedig a DK felelős.

Gulyás Gergely leszögezte: nem ért egyet a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának – azóta már visszavont – cikkével.

Úgy véli, nagyon óvatosan kell bánni egyes 20. századi történelmi eseményekkel kapcsolatos összehasonlításokkal. Ám a DK az utolsó, amely az antiszemitizmussal kapcsolatos kritikát fogalmazhat meg, hisz nemrég még épp egy ilyen szövegeket megfogalmazó politikust támogatott – jelentette ki. Ráadásul nincs még egy párt, amelynek a vezetője egy elkobzott zsidó vagyonból indul el reggelente dolgozni – jegyezte meg a miniszter.