×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Németországnak nem pénzébe kerül Magyarország uniós tagsága, hanem keres rajtunk

 

Az örökölt nyugati (gazdasági) versenyelőny csökken, mert Közép-Európa felzárkózik, és a 2020-as évek végére beáll az egyenlő versenyhelyzet, „addig is több önuralmat kérünk Schulz úrtól és elvbarátaitól” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a német szociáldemokrata párt volt elnökének címzett válaszában. Hozzátette: Martin Schulz éveken át támadta Magyarországot, mert megvédi határait, és nem fogad be bevándorlókat. „Pedig a két dolog közötti összefüggés nyilvánvaló”– jegyezte meg.

Orbán Viktor az MTI-hez eljuttatott levélben arra reagált, hogy Martin Schulz a Deutschlandfunk rádióban a sajtó elnyomásával, antiszemitizmussal és haszonleséssel vádolta Magyarországot.

Válaszában leszögezte: Martin Schulznak nincs igaza, mert állításával ellentétben a magyar sajtó szabadabb és sokszínűbb, mint a német.

Antiszemitizmus ügyben pedig elképzelhetetlen Magyarországon az, ami Németországban ma is megtörténhet, zsidó személyek nyílt zaklatása és bántalmazása

– írta a miniszterelnök.

Hozzátette: Martin Schulz éveken át támadta Magyarországot, mert megvédi határait, és nem fogad be bevándorlókat. „Pedig a két dolog közötti összefüggés nyilvánvaló” – jegyezte meg.

A kormányfő szerint Martin Schulz legnagyobb lódítás az uniós pénzalapokra vonatkozik.

„Schulz és sok más német is úgy tesz, mintha ők pénzt adnának a szegényebb országoknak, és nettó befizetők lennének. Pedig éppen fordítva igaz:

ők az egységes piacnak nevezett európai gazdasági rendszer nettó haszonélvezői. Az egységes piacon megtermelt profitjuk egy részét adják vissza a többi tagállamnak az Európai Unió költségvetésén keresztül, aminek nagyobbik része ismét náluk szokott kikötni” – közölte.

Ez az európai gazdasági erőviszonyok realitása, és nekünk ezzel kell együtt élni – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint „súlyos hipokrácia, ha egyes német politikusok azt várják tőlünk, hogy ezért még hálásak is legyünk”.

Kifejtette: Magyarország esetében az Európai Unió gazdagabb államai, élükön Németországgal, évente körülbelül hatmilliárd eurót visznek el különböző jogcímeken. Eközben Magyarország az unió költségvetéséből körülbelül évi négymilliárd eurót kap – fűzte hozzá.

A helyzet világos. Németországnak nem pénzébe kerül Magyarország uniós tagsága, hanem Németország pénzt keres rajtunk”–

olvasható a miniszerelnök válaszában.

Ráadásul ez a német fölény nem a németek nagyobb szorgalmának vagy tudásának köszönhető. „Egyszerűen azért van így, mert Magyarország szovjet megszállás alatt élt, Németországnak pedig csak a harmada. Nyugat-Németország 45 évig tőkét halmozhatott fel, mialatt bennünket a szovjet-kommunisták folyamatosan kifosztottak” – írta.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta: az örökölt nyugati versenyelőny csökken, mert Közép-Európa felzárkózik, és a 2020-as évek végére - részben az Európai Unió konvergenciapolitikájának köszönhetően – beáll az egyenlő versenyhelyzet. „Addig is több önuralmat kérünk Schulz úrtól és elvbarátaitól” –  tette hozzá.

A címlapfotó illusztráció.