×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Oroszországban is vizsgálhatják a vakcinát magyar orvosok

 

Budapesten tárgyalt az orosz egészségügyi miniszter. Kiderült, hogy lehetővé teszik az orosz hatóságok a magyar orvosok számára, hogy akár a gyártás helyszínén is tanulmányozzák az orosz oltóanyag előállítását. Szijjártó Péter megerősítette, hogy a kormány – a vakcinákkal kapcsolatban – „minden lehetőségen rajta tartja a szemét” – hangzott el az M1 Híradójában.


Múlt héten érkeztek meg Magyarországra a koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyag első mintái, Európában elsőként.

Ezen a héten megérkeztek az oltóanyaghoz szükséges dokumentumok, pénteken pedig Budapestre érkezett Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tárgyalt. Oroszország most felajánlotta, hogy magyar orvosok a helyszínen, az oroszországi laboratóriumban vizsgálják meg az oltóanyagot és annak előállítását.

Szijjártó Péter a közös sajtótájékoztatón azt mondta: sok helyen fejlesztenek oltóanyagot tőlünk keletre és nyugatra is, de egyelőre nem tudni pontosan, mikor melyik vakcina áll majd nagy számban rendelkezésre. Ezért felelőtlenség lenne, ha valamelyik lehetőségről lemondanánk.

A magyar orvosok és hatósági szakemberek a jövő héten utaznak az orosz laborba.

Jelenleg több oltóanyag fejlesztése is zajlik a világban, a magyar kormány tárgyal az amerikai-európai gyártóval, valamint Kínával és Izraellel is.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarországon csak azt a vakcinát lehet használni, amelyet a magyar hatóságok biztonságosnak és hatékonynak tartanak, és amelynek a használatára megadják az engedélyt. Az oltás beadatása nem lesz kötelező, sőt, mindenki maga döntheti majd el, hogy melyik vakcinát kéri.