×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Hamarosan regisztrálni lehet a koronavírus elleni vakcinára

 

Várhatóan már a jövő héten elindul egy internetes és levélben történő regisztrációs lehetőség, hogy aki kér majd koronavírus elleni oltást, az már most feliratkozhasson, előjegyzésbe vetethesse magát, és így az elsők közé kerülhessen, akik hozzájutnak az oltóanyaghoz – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Hamarosan jelentkezni lehet a vakcinákra

Jelenleg két csatatér van: a kórházak és az iskolák. A kórházakban életet, az iskolákban a munkahelyeket védjük – mondta a kormányfő. A kórházakban nincsenek biztató jelek, ezért Orbán Viktor mindenkit kitartásra ösztönzött az intézkedésekkel kapcsolatban, melyek hatályából még legalább két hét van hátra.

Összességében egyre többen vannak kórházban, és hamarosan el fogjuk érni a tízezres számot is, de másfélszer ennyi tartalék ágy van.

Az egészségügy, bár óriási terhelés alatt áll, állni fogja a sarat – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy az oltási tervet már hetekkel ezelőtt kidolgozták. 13 ezer helyszín lesz, ahol a tömeges oltás megtörténik. December–január környékén kell bevezetni azt az oltási tervet, amikor még kevesebb vakcina érkezik, mint amennyi az igény. A torlódás elkerülése érdekében előjegyzésbe vetethetik majd magukat az emberek, ez a program a jövő héten indulhat.

Levélben és interneten lehet majd regisztrálni

– emelte ki.

Nincs egységes álláspont a nyugati országok között a síszezon kérdéséről. Az osztrákok mentenék a szezont, míg az olaszok és a németek is zárnának. Arra kérte az embereket, hogy ne fizessenek be nyugat-európai síutakra. A kormány szigorúan veszi a karanténszabályok betartását azoknál, akik erre vállalkoznak, mivel a síközpontok voltak a fertőzés gócpontjai tavasszal – figyelmeztetett.

Az operatív törzs egyelőre nem tudja megmondani, milyen szabályok lesznek érvényben karácsonykor.

Szeretnénk, ha mindenki korlátozás nélkül tudna találkozni. A kormány 8–10 nap múlva hoz erről döntést – zárta mondandóját a kormányfő.

Brüsszel szerint csak az az ország jogállam, amelyik beengedi a migránsokat

Brüsszel szerint csak az az ország lehet jogállam, amelyik beengedi a migránsokat, és bevándorlóországgá alakítja a saját hazáját, de „mi ezt nem fogjuk megtenni, ellen fogunk állni, és nem fogadjuk el, hogy ehhez pénzügyi következményeket lehessen fűzni” – jelentette ki a kormányfő.

Mindent megfontoltunk, mindent meggondoltunk, és továbbra is kitartunk a nyári álláspontunk mellett. Bár akkor még a vírus második hulláma előtt álltunk, már akkor is azt mondtuk, hogy néhány ország nagy bajban lesz” – mondta a miniszterelnök.

Betonszilárdságú magyar álláspont

Megerősítette: az európai válságkezelő alap és a költségvetés létrejöttéhez nélkülözhetetlen a magyar és a lengyel szavazat, „a pozíciónk pedig betonszilárdságú”.

„Nem akarok kompromisszumot kötni (...), hanem arról van szó, hogy találjunk egy megoldást” – mondta, hozzátéve: most arra kell összpontosítani, hogy a bajba jutott tagállamok pénzhez jussanak, és induljon meg a következő hétéves büdzsé. Megjegyezte: a magyarok és a lengyelek július óta mondják, hogy ehhez lehetetlen hozzákötni a joguralmi kérdéseket.

Hozzáfűzte: megnevezték a főszereplőt is, Soros Györgyöt, aki „szövi, mint pók, a hálót a háttérben”. Soros magyar és amerikai állampolgárságáról szólva úgy fogalmazott: a legjobb lenne, ha hazamenne, mármint Amerikába. Szavai szerint

Soros György a markában tart sok európai parlamenti (EP-) képviselőt, de világossá kell tenni: neki nem lehet semmilyen befolyása európai politikai kérdésekben.

Soros már 2015-2016-ban megírta, hogy azokat a tagállamokat, amelyek nem engednek be bevándorlókat, pénzügyileg meg kell büntetni – közölte a kormányfő, jelezve: „ami most az asztalon van, elegánsabban, de ugyanezt mondja”.

Az EP javaslatának elfogadása ugyanis azt jelentené, hogy „ha nem engedjük be a migránsokat, akkor a költségvetésünk egy részét elvehetnék tőlünk” – jelentette ki.

Ez Soros György javaslata, ma ezt képviseli az EP, és nem volt helyes a tagállami miniszterelnökök és a német EU-elnökség részéről, hogy engedett ennek a Soros Györgytől származó, az EP-n keresztül kifejezett politikai nyomásnak – mondta.

Orbán Viktor úgy értékelt: az EP-képviselők álláspontja rossz, felelőtlen, és ha ragaszkodnak politikai és válságkezelési kérdések összekötéséhez, akkor tönkretesznek számos tagállamot.

Megjegyezte: ez az összekapcsolás nem jogi, hanem politikai természetű kérdés, és míg utóbbin lehet változtatni, a magyar-lengyel pozíción nem, „nem lehet megvásárolni bennünket”.

Közép-Európa meg tudja védeni a nemzeti szuverenitást

Arra a kérdésre, tapasztaltak-e a magyarok és a lengyelek megosztására irányuló kezdeményezést, azt válaszolta: próbálnak éket verni az egymással szövetkező országok közé. Pedig Közép-Európában bimbózófélben van egy fantasztikus lehetőségeket magában rejtő együttműködés – mondta, hangsúlyozva: Közép-Európa meg tudja védeni a nemzeti szuverenitást, ami Nyugaton már „kevésbé divatos”.

Mi meg tudjuk védeni a bevándorlástól a saját országainkat, míg Nyugat-Európa már bevándorlóországokból áll, és Közép-Európa a keresztény hagyományokat, életmódot is meg tudja védeni, Nyugaton viszont már multikulti van – fogalmazott.

Elmondta, hogy nagy perspektívát lát a közép-európai államok együttműködésében.

Együtt könnyebben válunk erősebbé, és ez egy új perspektíva, de jelenleg történelmi folyamat zajlik. A következő tíz év a közép-európai országok együttműködéséről fog szólni.

Összegzése szerint a ma egyik meghatározó történelmi folyamata Közép-Európa újjászületése, a közép-európai államok együttműködése, és a következő tíz év erről fog szólni.

Arra a felvetésre, hogy a Project Syndicate nevű oldal nem hozta le a Soros Györgynek írt válaszát, Orbán Viktor úgy reagált: ilyen a baloldali sajtószabadság, a saját hangjuknak mindig van tere, aki pedig vitatkozik velük, azt elhallgatják.

A bevándorlás kérdésében a miniszterelnök azt is mondta, hogy a brüsszeli bürokraták fordítva ülnek a lovon, mert a bevándorlást megoldásnak tartják, pedig az maga a probléma. Nyugaton már ráléptek a bevándorlóországgá válás ösvényére, de  Magyarországnak nincs ilyen problémája, és amíg nemzeti kormánya van, nem is lesz, mert „Magyarország a magyaroké” – jelentette ki, azt javasolva, hogy ebben az értelemben semmiképp „ne nyugatosodjunk, ne csináljunk magunkból bevándorlótársadalmat, ne álljunk át a multikultira” .

Amikor egy országban 8–10 százalék lesz a bevándorló, a keresztény kultúrkörön kívül érkezők száma, akkor nem lehet ezt visszafordítani” – fejtette ki.

A nyugat-európai hazafiak úgy érzik, hogy napról napra csúszik ki a talaj a lábuk alól. Nekünk nincs ilyen problémánk, mert nincsenek bevándorlók. Nekünk nem az együttélés kérdését kell megoldanunk, hanem azt, hogy miként kerüljük el azt a kényszert, hogy olyanokkal éljünk együtt, akikkel nem akarunk

– tette hozzá.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.