×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elhunyt Balázs Fecó

 

Koronavírus-fertőzésben 69 éves korában elhunyt Balázs Fecó énekes.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Balázs Ferenc, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, édesapa, férj és kolléga tegnap este távozott. A rengeteg ima és orvosai minden igyekezete ellenére 13 nap küzdelem után feladta a harcot” – közölte a fájdalmas hírt a család nevében a Retro Rádió műsorvezetője, Várkonyi Attila.

Balázs Fecó szerdán koronavírus-fertőzéssel, súlyos állapotban került kórházba. Az énekest lélegeztetőgépre kapcsolták, állapota válságos volt.

A Korál 1978. május 1-jén lépett fel az akkor újranyitó Budai Ifjúsági Park hétezer nézője előtt. A korabeli képszöveg tanúsága szerint az együttes vezetője, billentyűs játékosa, szerzője és énekese Balázs Ferenc, aki a kép jobb oldalán látható (Fotó: Nemzeti Fotótár)

A hírt az Apostol együttes is megerősítette Facebook-oldalán.

Ismét megtörve és megrendülve búcsúzunk zenész barátunktól. Balázs Fecó Nyugodj Békében. Az Apostol együttes tagjai mély fájdalommal búcsúznak tőled” – írták.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenésztől Orbán Viktor miniszterelnök A csönd éve volt című dallal búcsúzott Facebook-oldalán.

Balázs Fecó 1951-ben született Budapesten, pályafutása során tagja volt a Neoton, a Taurus és a Korál együttesnek – utóbbi két zenekarnak az alapítótagja volt. Később szólólemezeket készített (Regiszter, Best of Bach, Szerelmi álmok), fellépéseken vett részt, és filmzenéket komponált.

Legnagyobb sikereit a Korál együttessel érte el.


Balázs Fecó munkásságát 1986-ban az Interpop Fesztivál díjával, 1987-ben és 1998-ban eMeRTon-díjjal, 1998-ban Huszka Jenő-életműdíjjal, 1999-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2008-ban Fonogram-életműdíjjal, 2010-ben Artisjus-életműdíjjal ismerték el. 2011-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

Kossuth-díjjal 2016-ban tüntették ki több mint négy évtizedes, számos örökzöld slágert és lírai dallamot adó, gazdag és töretlenül népszerű zeneszerzői, valamint előadóművészi pályafutása elismeréseként. 2020 júniusában megkapta az Emberi Méltóság Tanácsa által adományozott Emberi Méltóságért díjat.

Pályájáról és munkásságáról a Rocklexikon műsorában tekinthető meg terjedelmes bemutatás:


Balázs Fecóval legutoljára születésnapja alkalmából, 2020. március 6-án készített interjút az M5 Ez itt a kérdés című műsora. A teljes beszélgetés alább tekinthető meg.