×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sokféleképpen segítenek a bajban az önkormányzatok

 

Az önkéntesek bevonásával az idős embereknek nyújtott szolgáltatások - ételkiszállítás, bevásárlás - mellett a koronavírus-járvány elleni védekezésben kiemelkedő munkát végzőknek szánt külön juttatással és a tesztelés támogatásával is segíti több város önkormányzata a helybelieket. Emellett a vállalkozások terhein is igyekeznek könnyíteni.

Kaposváron átlagosan 100 ezer forint egyszeri juttatást kaptak az önkormányzat szociális intézményeinek dolgozói a közelmúltban a koronavírus-járványban is mutatott helytállásukért. Szita Károly polgármester tájékoztatása szerint erre a célra 8 millió forintot különítettek el.

A somogyi megyeszékhelyen nem emelkednek a helyi adók jövőre, a vendéglátóhelyek kedvezményeket kapnak a járvánnyal összefüggő korlátozások idejére – közölte a polgármester, jelezve: a lépésre a gazdaság védelméért, a munkahelyek megőrzéséért van szükség.

Szita Károly emlékeztetett, a kommunális adó mértéke öt, a telek-, az építményadó és az iparűzési adó mértéke hét éve változatlan. A likviditási problémával küzdő érintettek a fizetés elengedését, fizetési halasztást vagy részletfizetést kérhetnek.

A vendéglátóhelyekről elmondta, hogy november 1-jétől elengedik a teraszok után fizetendő bérleti díjat, az önkormányzati ingatlanokban működő éttermek, kávézók 90 százalékos bérletidíj-kedvezményben részesülnek. Ennek feltétele, hogy nem bocsátanak el senkit és a fizetéseket sem csökkentik.

Zalaegerszegen - a tavaszi időszakhoz hasonlóan - ismét textil védőmaszkokat varrnak a Hevesi Sándor Színházban és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum intézményeiben, a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ munkatársai pedig plexi arcvédő pajzsok összeszerelését vállalták. Az önkormányzat a már meglévő textilmaszkokból és a még készülőkből összesen több mint 3800-at juttat el a városi intézményekben és az önkormányzati cégeknél dolgozóknak.

Szombathelyen 150 véroxigénszint-mérőt szerez be az önkormányzat, amelyet a háziorvosok javaslatai alapján osztanak majd szét használatra az arra rászoruló koronavírus-fertőzöttek között – közölte a város polgármestere.

Nemény András arról is beszámolt, hogy az egyik helyi vállalkozás ötezer FFP-2-es maszkot ajánlott fel a vírus elleni védekezéshez, valamint tudatta azt is, hogy a kormány felkérésére az összes önkormányzati parkolót megnyitották Szombathelyen, ezek listáját a város hivatalos honlapján is közzétették.

Közölte azt is, hogy a vasi megyeszékhelyen az ezer négyzetméternél nagyobb területű ingatlanok ezer négyzetméter fölötti része után négyzetméterenként kétezer forint építményadót vetnek ki. Szavai szerint az intézkedés 133 céget érint. Kommunális adó bevezetését viszont továbbra sem tervezi az önkormányzat – fűzte hozzá.

A Komárom-Esztergom megyei Nyergesújfalu lakosainak az önkormányzat folyamatosan térítésmentes szűrést biztosít, amelyre naponta öt-tíz ember jelentkezik. Az óvodák és az iskolák dolgozóit szeptember óta rendszeresen szűrik – mondta el Mihelik Magdolna polgármester.

Kisbéren az önkormányzat ügyeleti szolgálatot állított fel, melyet a járvány miatt segítségre szorulók éjjel-nappal hívhatnak. Itt várják önkéntesek jelentkezését is, akik vállalják a segítséget kérők helyett a bevásárlást, gyógyszerkiváltást. A rászorulóknak felajánlásból származó, mosható maszkot biztosítanak.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Újszász önkormányzatának munkatársai novemberben 1800, főként helyi kiskereskedőktől vásárolt tisztítószercsomagot osztanak szét a településen – közölte Dobozi Róbert polgármester.

Csomagot kap, akinek a nyugdíja nem éri el a 128 250 forintot, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, lakásfenntartási támogatásban részesül, illetve rendszeres gyógyszertámogatást állapítottak meg neki. Egyedi kérelmeket november végétől fogadnak.

Kiskunfélegyházán Covid-szűrőbusz működik a városi sportcsarnok főbejáratánál. A szűrőhely kialakítása azoknak jelent segítséget, akiknek államilag elismert, gyors teszteredményre van szükségük.

A levett mintákat akkreditált laboratóriumban elemzik, a Nemzeti Népegészségügyi Központ által elfogadott eredményt pedig - szükség szerint angol vagy német nyelven is - 48 órán belül garantálják, de a gyakorlat szerint azt már a mintavételt követő napon megkapják az ügyfelek – tudatta Csányi József polgármester.