×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyesek iparszerűen űzték a a börtönbizniszt

 

Az Igazságügyi Minisztérium benyújtotta a börtönzsúfoltság miatti kártalanítási eljárással összefüggő visszaélések megszüntetése érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló javaslatot.

A kormány célja, hogy megállítsa a többmilliárdos iparággá változott úgynevezett börtönbizniszt, az eddigi szabályozás reformjai emellett pedig a bűncselekmények áldozatainak segítését, igényeinek érvényesítését helyezi a középpontba – közölte Völner Pál.

„Most egy olyan szabályozást hoztunk létre, ami csak az elítélt, a börtönben levő letéti számlájára tesz utalást. A büntetés-végrehajtási bírónak minden esetben meg kell néznie, hogy van-e áldozati kárigény. Az Igazságügyi Minisztérium a kifizetés előtt megkeresi a végrehajtói kar hivatalát, hogy a végrehajtóknál van-e egyéb olyan magánjogi követelés az elítéltekkel szemben, ahol valaki a jogos polgári igényét várja, és nem jutott hozzá” – hangsúlyozta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

„A korábbi helyzetben volt az a probléma, hogy a kifizetett összegeknek mintegy 11-12 százaléka jutott csak el az áldozatokhoz. Ebben a rendszerben reméljük, hogy 100 százalékban odajutniak a megállapított összegek” – fejtette ki Völner Pál.

A strasbourgi bírósághoz úgy fordultak ezek az ügyvédek, hogy egy formanyomtatványt kellett csak kitölteni, ott viszont már nem vizsgálták a személyes körülményeket, hanem egyértelműen megítélték, ha látták, hogy Magyarországról jött ez a kártérítési igény.

Völner Pál hozzátette, ez egy 2017-ig fennálló gyakorlat volt, akkor alkották meg azt a jogszabályt, hogy a belföldi bírói fórumok tudjanak ebben dönteni, ezt Strasbourg is elfogadta. Átlagban mintegy 15 ezer eurós kártérítéseket állapított meg a bíróság, vizsgálat nélkül, pusztán, hogy nyomást gyakorol a magyar jogalkotásra. Ezt sikerült napi átalányösszeggel 1200-tól 1600 forintig terjedő összegre csökkenteni. A probléma az volt, hogy tömegével jelentkeztek, több mint 16 ezer ügy zúdult rá a magyar igazságszolgáltatásra az elmúlt időszakban. Egyesek iparszerűen űzték ezt a műfajt – tette hozzá.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

 

A címlapfotó illusztráció.