×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A tömeges tesztelések eredményein múlnak a szigorítások

 

Az eddig intézkedéseket tartja fenn a kormány, és ebben jövő hétig nem lesz változás – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a magyar egészségügy továbbra is képes ellátni a megnövekedett feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások, így minden rászoruló színvonalas ellátást kaphat

Az elmúlt héten mérséklődött, konstansan 3000 és 5000 között volt az új esetszám, a csütörtöki kiugró adat pedig a hivatásrendek tömeges tesztelésének tudható be.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy

a héten induló célzott tesztelések eredményének függvényében dönt a kormány a további intézkedésekről.

A szociális dolgozóknál, az egészségügyieknél vagy a pedagógusoknál rögzített eredményeket a kormány várhatóan a hétvégén egységesen közli.

A vakcinával kapcsolatban úgy fogalmazott: az kézzel fogható közelségbe került, hiszen több kísérlet is a tesztelés utolsó fázisába jutott.

A kormány célja továbbra is az, hogy mindenhonnan, ahonnan lehet, vakcinát kell szerezni - hangsúlyozta, hozzátéve: Magyarországon csak olyan készítményt lehet majd használni, amelyet a magyar hatóság előzetesen ellenőrzött, jóváhagyott és nyilvántartásba vett.

Hozzátette: ez igaz az Európai Unióból érkező oltásra épp úgy, mint az Egyesült Államokban, Izraelben, Kínában vagy Oroszországban fejlesztett szerre.

Az oltás önkéntes és ingyenes lesz - erősítette meg.

A miniszter felidézte, a magyar kormány több mint 12 millió adag koronavírus-vakcinát kötött le az amerikai és európai fejlesztésűek közül, és tárgyal orosz, izraeli és kínai fejlesztőkkel is.

Kínában a legelőrehaladottabb az engedélyeztetés folyamata, míg a Pfizer azt közölte: bár előrehaladottak a tesztelések, de ha azok eredményesek lesznek, elsőként az Egyesült Államokba és nem Európába szállítanak. Ebben az esetben a lekötésnél kifizetett előleg felét visszaadják.

Gulyás Gergely szerint „ez is jól mutatja, hogy vakcinaügyben sem lehet szolidaritásra vagy kíméletre számítani", ahogyan tavasszal a lélegeztetőgép-vásárlás esetén is mindenki onnan szerzett, ahonnan tudott.

A fejlesztő országok szerinte behozhatatlan előnyben vannak, és olyan helyzetbe hozzák a gyártókat, hogy először az adott ország kaphasson a vakcinából - mondta.

Úgy összegzett: azt remélik, ha még néhány hétig sikerül kitartani, akkor a fény látszani fog az alagút végén, ezt pedig az oltóanyag jelenti.

Jogállamisági kérdések, uniós források

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette azt is: a magyar kormány továbbra is elfogadhatatlannak tartja, hogy politikai kritériumoktól teszik függővé a Magyarországnak járó uniós pénzek folyósítását.

Közölte: a magyar kormány olyan változtatáshoz nem tud hozzájárulni - akkor sem, ha ez az unió következő költségvetésének és az új nemzedék alapnak a megakadályozását jelenti -, hogy a magyar kormány fontos kérdésekben ezután szuverén módon ne dönthessen.

Elmondta, ma Magyarország az EU-ból évente nettó négymilliárd eurót kap, míg körülbelül hatmilliárd euró hasznot visznek ki Magyarországról az európai uniós cégek.

Hangsúlyozta: nem arról van szó - amit különösen az ellenzéki pártok megszólalásai sugallnak - , hogy az ország könyöradományt kap az EU-tól.

Közölte, az uniós tagállamok cégeiken keresztül jelentős hasznot visznek ki Magyarországról, bár kétségkívül hoznak is ide modern technológiát, munkakultúrát, ez egy kölcsönösen előnyös, nyertes szituáció.

Ahhoz, hogy ez így maradjon, a jelenlegi szabályokat kell fenntartani és a status quot kell megőrizni – mondta.

Úgy fogalmazott: „senkinek semmivel nem tartozunk azért, hogy az Európai Unióból is forrásokhoz juthatunk. Az a mi pénzünk, a nekünk járó pénz, minden feltételtől teljesen függetlenül".

Gulyás Gergely az uniós források folyósításának jogállamisági feltételekhez kötését ellentétesnek tartja a lisszaboni szerződéssel.

Hozzátette: a lisszaboni szerződés tartalmazza a hetes cikkely szerinti eljárást, ha valóban felmerülnek jogállamisági kérdések, ennek az eljárásnak a keretében lehet tisztázni.

Soros és sajtószabadság

Szerinte a politikai motivációkat illető kétségeket Soros György e heti cikke eloszlatta.

Azt mondta, a politikai kritérium a bevándorlás elfogadása, amelyet Magyarország továbbra is elutasít.

Úgy folytatta: nem csupán a jelenlegi, hanem minden következő kormány jogáért küzdenek, hogy szabadon dönthessenek arról, kivel akarnak a magyarok az ország területén együtt élni.

Közölte, az elmúlt évek tapasztalatai egyértelműen mutatják, hogy Brüsszelben csak az lehet jogállam, amely nem védi meg határait, és beengedi a migránsokat.
Emlékeztetett arra, hogy a migrációról a magyar állampolgárok népszavazáson és országgyűlési választáson is egyértelműen, világosan döntöttek.

A Project Syndicate nevü internetes lapban, ahol megjelent egy hete Soros György cikke, a miniszterelnök válaszcikkét nem engedték közölni.

Ez is jól mutatja, hogy érdemes lenne egyszer arról is elbeszélgetni, hogy a sokszínűség tekintetében a nyugati sajtó miért áll lényegesen rosszabb helyzetben, mint a közép-európai vagy a magyar sajtó – hangoztatta.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy csütörtökön Budapesten tárgyal Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Orbán Viktor miniszterelnökkel. A közös álláspontot valószínűleg írásban is rögzítik - jelezte.

Korai lenne még karácsonyra előrejelzést adni

A jelenlegi vírushelyzetben nincs szándékunk szigorítani az ünnepi időszakra. A kormány folyamatosan nyomon követi a vírushelyzetet, de még korai a decemberi végi állapotokra előrejelzést adni. A karácsonyi szigorítást firtató kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy december 10-ig lehet majd egyértelmű álláspontot kialakítani a várható szabályokról az ünnepi időszakban.

Az iskolák négyötöde zavartalanul működik, míg az intézmények 3–4 százalékát kellett bezárni. Az iskolák mintegy ötödénél pedig egy–egy osztályban szünetel a tanulás. Mindez igazolja kormány döntését, hogy nincs szükség általánosan bevezetni a digitális oktatást és csak ott van erre szükség, ahol előfordulnak koronavírusos esetek.

A járvány megjelenése óta az egészségügyi dolgozók 2,6 százaléka, 5026 személy fertőződött meg és 15-en vesztették életüket.

Újabb környezetvédelmi intézkedésről dönthetnek

Az üveg- és műanyagpalackok kötelező visszaváltását érintően Szentkirályi Alexandra elmondta, az Információs és Technológiai Minisztérium által kedden beterjesztett törvénytervezetről várhatóan december közepén dönthet rendelettel az Országgyűlés. Ezt egy széleskörű egyeztetés előzte meg.

Az intézkedés illeszkedik a kormány klímavédelmi akciótervének egyik fontos eleme, hogy a hulladékot nyersanyagként kezeljék. A betétdíjas rendszer várhatóan 2023 közepén léphet életbe.

A gazdasági kilátásokról Gulyás Gergely elmondta, hogy idén 6 százalékos GDP-csökkenés várható, miközben az év elején még 4 százalék körüli növekedéssel számolt a kormány. Ez sok százmilliárd forintos különbség, ami miatt idén megugrik az államadósság.

Az Alaptörvényben előírtakkal összhangban

a kormány 2012 óta minden évben csökkentette az államadósságot,

a válsághelyzet felmentést biztosít – fogalmazott, majd hozzátette, hogy jövőre ismét csökkenhet az adósság.

A válság miatt Magyarország, a többi országhoz hasonlóan, nem megszorításokkal tervez, hanem beruházásokkal próbálja beindítani a gazdaságot.