Doktori képzésre is jelentkezhetnek diaszpórában élő fiatalok

 

Magyarországtól távol, diaszpórában élő magyar fiataloknak indít a kormány felsőoktatási ösztöndíjprogramot – közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden

Szijjártó Péter elmondta: az ösztöndíjprogramban jövő év szeptemberétől már akár ezer, a diaszpórában élő magyar fiatal tanulhat magyarországi egyetemeken. A program célja, hogy megerősítsék ezeknek a fiataloknak a kötődését Magyarországhoz, a magyar identitáshoz.

A diákok alap-, mester- és doktori képzésre jelentkezhetnek, amelyek elvégzése után azt várják el a fiataloktól, hogy hazatérvén két évig közösségszervező munkát végezzenek, segítsenek a Magyarországtól távol élő közösségnek abban, hogy megélje magyarságát, segítsék a magyar kultúra, a magyar nyelv és a magyar identitás megőrzését – mondta Szijjártó Péter.


A Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramra 2021. január 24-ig lehet jelentkezni,

az ösztöndíjasok a 2021/2022-es tanévben kezdik majd meg tanulmányaikat. A jelentkezők 28 magyarországi felsőoktatási intézmény összesen 1300 alap-, osztatlan, mester- és doktori képzése közül választhatnak, a képzésektől függően angol vagy magyar nyelven.

A pályázóknak vállalniuk kell, hogy a diplomaszerzés után legalább két évig közösségi munkával segítik a helyi magyar diaszpórát, illetve, angol nyelvű képzés választása esetén, tanulmányaik befejeztével legalább középfokú nyelvvizsgát tesznek magyarból mint idegen nyelvből.

A program földrajzi célterülete: a világ összes országa, kivéve az Európai Unió tagállamai, Szerbia és Ukrajna Kárpátalja megyéje.

Az ösztöndíjban az a 18. életévét betöltött fiatal részesülhet, aki magyar állampolgár vagy magyar gyökerei vannak. Az ösztöndíj elnyeréséhez a pályázónak sikeres felvételi vizsgát kell tennie a kiválasztott felsőoktatási intézményben.

További információ a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramról a diasporascholarship.hu oldalon olvasható.

A címlapfotó illusztráció.