×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az orosz vakcina elleni agitációjával hátráltatná a járvány megfékezését a DK

 

A Demokratikus Koalíció arra kéri az Európai Bizottságot, akadályozza meg, hogy a magyar kormány a magyarokon kísérletezzen az orosz vakcinával – mondta a párt európai parlamenti képviselője szombati online sajtótájékoztatóján. De figyelmen kívül hagyja a tényeket, melyek szerint csak olyan hatóanyag kerülhet majd itthoni forgalomba, amit a magyar hatóságok is ellenőriztek.

Rónai Sándor úgy fogalmazott: „nem leszünk sem az orosz, sem más hatalom kísérleti egerei”, nem hagyjuk, hogy egy „ismeretlen és kockázatos” vakcinával kísérletezzenek a magyar embereken.

„Azon túl, hogy az orosz vakcina magyar tesztelése csak aláássa a vakcinákba vetett bizalmat”, az orosz vakcina miután Magyarországra került, eljuthat más európai országokba is, méghozzá mindenféle európai bevizsgálás és engedély nélkül – mondta.

Hozzátette: a DK szerint is fontos, hogy minél hamarabb legyen vakcina, de nem fontosabb annál, mint hogy ez az oltás működőképes és biztonságos legyen.

A DK-s politikus szavai az oltóanyagokhoz értő orvosok állításai mellett azonban üres és alaptalan hisztéria keltésnek számítanak. Ugyanis az orosz vakcina,  mielőtt abból bárki is kaphatna, először oltóanyagkutatással foglalkozó szakemberekhez kerül bevizsgálásra.

Egyébként egy hete Szlávik János  az M1-nek elmondta, hogy az orosz oltóanyag is 90 százalékot meghaladó hatékonyságot mutatott eddig, ami biztató. Ez azt jelenti, hogy a lakosság több mint felének beoltásával egy nagyobb járványt lehet elkerülni.

Az Oroszországból bevizsgálásra érkező oltóanyag egy úgynevezett adenovírus vakcina, amely egy emberi, jóindulatú vírusra épül úgy, hogy annak inaktivált változatát módosítják azért, hogy az emberi szervezet koronavírusként ismerje fel és ellenanyagokat képezzen – mondta Szlávik János.

Szombati sajtótájékoztatóján Rónai Sándor bírálta Orbán Viktor, mert szerinte a kormányfőnek fontosabb, hogy diktátorok kegyeit keresse, mint a magyarok egészsége. Más magyarázatot ugyanis a politikus nem lát arra, hogy „csak mi, itthon, Magyarországon akarjuk tesztelni az ellenőrizetlen orosz vakcinát”.

Hangsúlyozta: nem csak az a baj, hogy az orosz kísérletekben résztvevők közül többen is elkapták a koronavírust miután beoltatták magukat, hanem az is, hogy a klinikai vizsgálatok híján nem tudni, milyen mellékhatásai lehetnek a szernek.

Ezzel szemben, ahogy arról korábban beszámoltunk, csütörtökön megérkeztek az Oroszországban gyártott oltóanyag első mintái Budapestre. Szijjártó Péter külügyminiszter közölte hogy az átfogó elemző vizsgálatok akkor kezdődhetnek meg, amint megérkezik a gyártótól az oltóanyag teljes dokumentációja.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy a kormány három gyártótól – AstraZeneca, Johnson & Johnson és Pfizer – összesen 12 millió oltóanyag beszerzését kötötte le uniós keretből.

A kormányfő leszögezte: a koronavírus elleni oltás önkéntes lesz, és csak olyan hatóanyag kerülhet majd itthoni forgalomba, amit a magyar hatóságok is ellenőriztek.