×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiemelt fontosságú a vakcina hatékonysága

 

Kiemelten fontos a koronavírus elleni vakcina hatékonysága, mert egy több mint 90 százalékban hatékony oltásnál elég a lakosság 50-60 százalékát beoltani ahhoz, hogy nagyobb járvány ne alakuljon ki – közölte a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa pénteken az M1 Ma reggel adásában.

Szlávik János azt mondta: 70-80 százalékos hatékonyság mellett a lakosság 80-90 százalékának kell beoltatnia magát ehhez.
Jelenleg 8-10 vakcina van abban a fázisban, amikor már több tízezer embernek beadható. Ezeknek a hatékonysága jó, nagyobb védelmet adnak, mintha valaki átesne a betegségen, és van olyan oltóanyag, amelyik az időseknél is ugyanolyan hatékony, mint a fiataloknál – tudatta.

Hozzátette: fontos, hogy a vakcina valamennyi mutálódott vírus ellen hatékony legyen.

Eközben Kínában már mintegy egymillió embert oltottak be a Sinopharm által kifejlesztett kísérleti vakcinával az ország sürgősségi programjának keretében – számolt be a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna pénteken a vállalat közlésére hivatkozva.

Liu Csing-csen, a Sinopharm elnöke egy szerdán megjelent interjúban elmondta: a sürgősségi program keretében beoltott emberek egyikénél sem figyeltek meg súlyos mellékhatást, és senki sem fertőződött meg koronavírussal. A Sinopharm mindkét vakcinája az emberi sejtekben szaporodni képtelen, inaktív vírust tartalmaz, amely a szervezet saját immunreakcióját váltja ki. A klinikai tesztek adatai alapján mindkét oltóanyagból fejenként két dózisra van szükség a védettség kialakulásához.