×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: A világpolitika legkorruptabb embere Soros György

 

Soros György fenyegeti Magyarországot és Lengyelországot – mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek

Soros fenyegeti Magyarországot és Lengyelországot

A miniszterelnök a világpolitika legkorruptabb emberének nevezte az üzletembert a péntek reggeli interjúban, aki sok politikust fizet.

„Ő korrumpálja leginkább a brüsszeli bürokratákat, akik zsarolják, fenyegetik Magyarországot” – közölte.

Soros György az elmúlt napokban nagy írást tett közzé, amelyben utasításokat adott a brüsszeli bürokratáknak, hogy mit tegyenek. Erre egy higgadt reakció született az Európai Unió miniszterelnökeinek ülésén: ők tudják, hogyan kell egy vitát rendezni, majd megoldják „belül" – mondta a kormányfő.

Azt hangoztatta: Soros György fenyegeti Magyarországot és Lengyelországot, hiszen az EU-ban a viták rendezésének módja a tárgyalás.

Az unió történetében nem ritkák a késhegyig menő költségvetési viták, ez természetesen fakad abból, hogy 27 tagállam érdekeit kell összehangolni – mondta.

Emlékeztetett: a nyáron úgy döntöttek, hogy sok mindent egyszerre akarnak rendezni. Egyszerre akartak válságkezelést, ezt összekötötték a hétéves költségvetés kérdésével, majd egyesek politikai szempontokat is be akartak vezetni, ezt jogállamiságnak nevezve.

Így a 27 tagállam állam- és kormányfői elindultak a legnehezebb úton, de most már ezen kell maradniuk. A végén majd meg fognak egyezni, de jelenleg Magyarország és Lengyelország vétója megállította a jogalkotási folyamatot.

Úgy fogalmazott: őt sokkal jobban megérinti, hogy gátlástalanul lehet hazugságokat terjeszteni Magyarországról. Ez nem szokatlan jelenség, de most elért egy olyan szintet, amilyet még ő sem látott.

Soros György azt írta, hogy sok magyar településen nem volt titkos a választás. Hihetetlen, hogy egy ilyen gátlástalan ember mekkora rombolást tud végezni – jelentette ki Orbán Viktor.

Azt mondta, lát lehetőséget az uniós kompromisszumra, de csak olyan megoldás elfogadható, amelyben valóban jogi szempontok érvényesülnek, nem pedig politikaiak.

Jelenleg Soros György „karmesterségével” olyan intézményeket akarnak létrehozni, amelyek egyszerű többségi vagy kétharmados szavazással rákényszeríthetnék Magyarországot arra, hogy lebontsa a kerítést vagy beengedje a migránsokat. Az ilyen követeléseket Magyarország visszautasítja – hangoztatta.

Kiemelte: arról döntenek az EU vezetői, hogy közösen hitelt vesznek fel harminc évre; ez nem egy „diadalmenet”, jobb lenne belőle kimaradni, de ezt nem akarja Magyarország, mert nem szeretné egyedül hagyni azokat az államokat, amelyek bajban vannak.

Ugyanakkor Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy a vitának valójában nincsen köze a pénzhez, Magyarország ugyanis stabil ország, ahol a politikai vitáktól, Brüsszeltől függetlenül is meg fog valósulni minden olyan fejlesztés, amelyet a következő tíz évre terveztek.

Már nem esünk térdre a válság első fuvallatától

A politikai vitáktól független az eltervezett fejlesztések megvalósulnak. Hangsúlyozta, hogy

Magyarország semmilyen fejlesztési forrástól nem esik el,

és Brüsszeltől függetlenül tavasszal megindulhatnak a tervezett fejlesztések.
A múlt heti 2,5 milliárd eurós kötvénykibocsátásról elmondta, hogy tartalékképzés, és a viták előtt, erre szükség volt. Ennek egy részét adósságfinanszírozásra és új beruházásokra költjük majd – mondta. „Nem 2008-2009-ben vagyunk, amikor térdre estünk a válság első fuvallatától” – tette hozzá.
A magyar gazdaság erős lábakon áll, hogy saját erejének köszönhetően nemcsak átvészel, hanem közben fejlődni is tud.

Nem értünk a kórházi kapacitások végére

A friss adatokat ismertetve elmondta, hogy 4440 új beteget regisztráltak, 96 életet vesztettünk el. 604-en vannak lélegeztetőgépen és 7512-en kórházban. Ez a szám magas, de nem a kapacitásaink vége – fogalmazott. Még 13 591 szabad kórházi ágy és 1689 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van.

Ha bajban van Magyarország, hősökben nincs hiány

– mondta a kormányfő, megköszönve az orvosok, ápolók és az egyetemisták munkáját. Egyetemisták dolgoznak a mintavételeknél, a kórházakban és a oktatási és szociális feladatokat látnak el: „Le a kalappal a fiatalok előtt.”
Jelenleg 444 ovódát és 78 általános iskolát kellett bezárni, ez a teljes szám 15, illetve 3 százaléka. Emellett 525 iskolában kellett átállni a digitális oktatásra.
„A digitális oktatást ne tekintsük vakációnak” – mondta. Nehéz idők vannak, de ezt sajátos formájú tanulásnak tekintsük.
A gyorstesztről elmondta, hogy bár kevésbé megbízhatók, de mégis szükség volt rá a növekvő esetszám miatt.
Mint ismert pénteken kezdődik a szociális dolgozók tesztelése amely jövő héten folytatódik az iskolákban és egészségügyi intézményekben. Mintegy kétezer ember vesz majd részt ebben, kisebb csoportokban.

Mire volt elég az első tíz nap szigor?

A kormányfő, az országos tiszti főorvost idézve elmondta, hogy tíz nappal a kijárási tilalom bevezetése óta semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy megkezdődött volna a fertőzés lassulása, és hogy túl lennénk a nehezén.
Mindenkit arra kért, hogy legyünk fegyelmezettek és tartsuk be a szabályokat.

A javuló járványügyi számok még nem bizonyítják, hogy a helyzet könnyebb lenne.

A szabályok betartása miatt kényelmetlenségek még mindig kisebb árat jelentenek, mint szüleink, nagyszüleink elvesztése.

A magyarok szabadon eldönthetik, hogy melyik vakcinát szeretnék

Orbán Viktor értetlenségének adott hangot, amiért Soros György cikkében vizsgálatot követelt, mert Magyarország az unión kívüli országból, Oroszországból szerez be vakcinát.
„Nem Soros Györgynek kell eldöntenie, hogy melyik a jó oltóanyag, ezt majd eldöntik a laboratóriumok és az emberek, akik szabadon választhatnak a vakcinák közül” – mondta.
Elmondta, hogy Magyarország 12,5 millió vakcinát kötött le amerikai és brit gyártóktól.
Várhatóan ezek tömegesen tavasz végén állnak majd rendelkezésre. De eközben máshol is folynak tesztelések, Kínában, Izraelben és Oroszországban. Magyarország fenntartja a jogot, hogy ezekből az országokból is vásároljon. A magyarok önkéntesen, szabadon eldönthetik, hogy melyik vakcinát szeretnék – mondta, hozzátéve, hogy egy felmérés szerint

a lakosság 30 százaléka, ha lehetne, magyar vakcinát választana

és nem külföldit.

 


A teljes interjú itt hallgatható vissza.

A címlapfotó illusztráció.