×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több százan szegték meg a kijárási tilalmat egy nap alatt - VIDEÓ

 

Pénteken megkezdődött a szociális intézmények dolgozóinak tesztelése, a jövő héten iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben indul a szűrés – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Cikkünk frissült.

Ezer mintavevő csapat indul az iskolákba

A részvétel önkéntes - hangsúlyozta az államtitkár, aki arra kérte az intézmények dolgozóit, segítsenek maguknak és a környezetüknek azzal, hogy alávetik magukat a tesztelésnek.

Első körben a szociális intézményekben, majd jövő héten a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és egészségügyi intézményekben kezdődik a tesztelés.

Összesen 16 691 helyszínen mintegy 370 ezer embert vizsgálnak meg.

Komoly előkészítő munka előzte meg a tesztelést, amely bölcsődékben, pedagógusok megyei szinten a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezésében valósul meg. Összesen ezer mintavevő csapat vesz részt országos szinten a szűrésben és

antigén gyorsteszttel tesztelik a dolgozókat.

„Az országban eddig példátlan feladat eredményes végrehajtásához a kormány az orvosegyetemi hallgatók segítségét kéri" – fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy az ötöd- és hatodéves hallgatók már jelenleg is önkéntesen dolgoznak a mentőszolgálatnál, a klinikákon, kórházakban, de az operatív törzs döntése szerint még szélesebb körben szükséges bevonni a védekezési feladatokba őket.

A hallgatók elsősorban az iskolai, óvodai pedagógusok vagy - ahol ez szükséges - a szociális intézmények dolgozóinak országos szűrésében vesznek részt. György István jelezte: az orvos- és egészségtudományi egyetemek harmad-, negyedéves fogorvosi és orvosi, harmad- és ötödéves gyógyszerészeti, valamint az első-, másodéves egészségtudományi képzésben tanulókra számítanak. Ők veszik le majd a mintákat, és értékelik ki azokat.

Három helyszínre jutnak el az egyes egységek naponta

Az egyetemeknek egységenként két orvostanhallgatót kell biztosítani egy-egy egységhez. A kormányhivatalok egy adminisztrációs munkatársat és egy sofőr adnak.

Egy egységnek egy nap három helyszínre kell eljutnia. Így

ezer egység egy nap alatt háromezer, öt nap alatt 15 ezer helyszínre juthat el.

Iskolákban és bölcsődékben, óvodákban hétköznap, míg szociális intézményekben hétvégén is.

A logisztikát a kormányhivatalok biztosítják, így a tesztelési védőfelszereléseket és a gépjárműveket.

Az egységeket a kormányhivatal látja el védőfelszereléssel a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása alapján a felszerelés arcvédő pajzsból és FFP-2-es maszkból áll, ennél szigorúbb védőfelszerelést a tesztelési folyamat nem igényel - jegyezte meg.

Az egyetemisták hétköznap 5000, hétvégén 7500 forint díjazásban részesülnek. Napi étkeztetést is biztosítanak számukra, és szükség szerint szállást is.

A kéthetes gyakorlaton szerzett tapasztalatokat kreditként beszámítják, a védekezésben való részvételük nem érintheti hátrányosan tanulmányi előmenetelüket.

Az érintett diákokat csütörtökön az ITM a Neptun rendszeren keresztül értesítette.

Az államtitkár aláhúzta: a szűrésen átesett dolgozó az esetleges pozitív eredményről köteles értesíteni a háziorvosát, és házi karanténba kell vonulnia.

György István utalt arra, hogy az intézmények célzott csoportos tesztelésének célja a koronavírus terjedésének lassítása, és az, hogy teljesebb képet adjon a dolgozók közötti fertőzöttek arányáról.

Akinél pozitív eredményt állapítanak meg, annak házi karanténba kell vonulnia és értesítené háziorvosát.

A legfrissebb adatok javuló tendenciát mutatnak

Müller Cecília országos tiszti főorvos a friss adatokat ismertetve elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 4440 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 165 901-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 96 beteg, így az elhunytak száma 3568-ra emelkedett. 38 074-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 124 259. Jelenleg 7512 koronavírus-fertőzött beteget ápolnak kórházban, közülük 604-an vannak lélegeztetőgépen.

Ezek az adatok a korábbiaknál kedvezőbbek, amely

a fegyelmezettebb maszkviselésnek is köszönhető

– fogalmazott.

De ebből még nem lehet következtetést levonni, hiszen az intézkedések bevezetésétől számított időtől számított két hét után lesznek láthatók.

A járvány kezdete óta a szociális intézmények 26 százalékban, 417 otthonban, regisztráltak fertőzést. Ezek mértéke az egy-egy esetszámtól egészen a 60 százalékos fertőzöttségig terjedt. Hat olyan intézmény van, amely az első hullámban is érintett volt.

A szociális intézményekben 5940 pozitív esetet regisztráltak, ez az összes gondozott 6 százaléka.

A járvány tavaszi kezdete óta 1175 fő szorult kórházi ellátásra, és 586 fő hunyt el.

327-en sértették meg a kijárási tilalmat

Az elmúlt 24 órában 327 emberrel szemben intézkedett a kijárási tilalom megsértése miatt a rendőrség – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese pénteki online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert alezredes közölte, 326-an ténylegesen megszegték ezt a korlátozást, közülük pedig egy személy nem tartotta be a kutyasétáltatás ötszáz méteres körzetére vonatkozó szabályt.

A november 4-én életbe lépett kijárási korlátozás, valamint a november 10-től hatályban lévő kijárási tilalom ellenőrzése óta eddig 4364 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a tilalomra és korlátozásra vonatkozó szabályok megszegése miatt – ismertette az alezredes.

Csütörtökön 345 emberrel szemben intézkedtek, amiért nem vagy nem helyesen viselték a maszkot. A legtöbbször, 299 alkalommal a 10 ezernél nagyobb lakosságszámú településeken a helyi rendeletnek nem tettek eleget a szabálytalankodók. Közülük 94-et figyelmeztettek, 135 emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki és 70 feljelentést tettek – mondta az alezredes.

A tömegközlekedésben és a megállókban öt emberrel szemben, az üzletekben és bevásárlóközpontokban 40 emberrel szemben intézkedtek ugyancsak a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt.

Ismertette: az üzletek és szolgáltatók korlátozott nyitva tartására vonatkozó előírásokat is ellenőrizték csütörtökön, hat üzlet bezáratásáról döntöttek, ebből öt a fővárosban történt. Eddig összesen 65 helyet zárattak be a szabályok be nem tartása miatt.

Az elmúlt 24 órában 7671 hatósági házi karantént rendelt el, így összesen 42 241-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 3907-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze azt, betartják-e a karanténszabályokat.

A rendőrök a külföldiek átutazására vonatkozó szabályok megsértése miatt csütörtökön 66 alkalommal, az előírások szeptember 1-jei hatályba lépése óta pedig összesen 6142-szer intézkedtek – tudatta Kiss Róbert.

A címlapfotó illusztráció.