×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyarország ellen uszítja az uniót Soros György

 

Európának fel kell lépnie Magyarországgal és Lengyelországgal szemben – írta a Project Syndicate nevű véleményportálon Soros György.

Az üzletember szerint az Európai Unió nem köthet kompromisszumot a jogállamiság tekintetében, amikor a tagállamoknak juttatandó forrásokról dönt.

Az, hogy a tömb hogyan áll azokhoz a kihívásokhoz, amelyek Magyarország és Lengyelország részéről ezeket az alapelvek érik, meghatározzák, hogy az Európai Unió továbbra is az alapértékeihez hű nyitott társadalomként marad-e fenn – vélekedett.

Soros György hangsúlyozta:

Magyarország és Lengyelország azért vétózták meg az európai uniós pénzek kifizetését, mert a támogatások kiutalását jogállami feltételekhez kapcsolták, és ők nem akarnak szembenézni az ezek megsértésével járó következményekkel.

A milliárdos rámutatott: Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski, Lengyelország de facto vezetője számára a jogállamiság gyakorlati korlátot jelent, akadályt a személyes és politikai korrupció előtt. Soros szerint a vétó visszaeső elkövetők elkeseredett szerencsejátéka.

Soros György szerint Orbán Viktor kifinomult kleptokratikus rendszert épített ki, hogy kilopja az ország szemét.

Az üzletember szerint csak az EU segíthet azáltal, hogy például az uniós forrásokat az önkormányzatoknak irányítja, ahol az állami szinttel szemben még létezik a működő demokrácia.

Az üzletember szerdai véleménycikkében azt javasolta, hogy az Európai Unió kerülje meg a magyar és a lengyel vétót.

Mivel a jogállamisági feltételeket elfogadták, erre lehetőség nyílik – mutatott rá. Ha nem sikerül megegyezni az új hétéves költségvetésről, lehetőség van a 2020 végén lejáró költségvetés évenkénti továbbgörgetésére.

A kritériumok alapján pedig Magyarország és Lengyelország nem kapna támogatást, mert kormányaik megsértik a jogállamiságot – írta.

Soros szerint csak az a kérdés, hogy sikerül-e felmutatnia az EU-nak a lépéshez szükséges politikai akaratot.

Üzenjük Sorosnak és embereinek, továbbra sem engedünk semmilyen zsarolásnak” – jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Hollik István kifejtette: Soros György újra megszólalt, és „kiadta az ukázt” a brüsszeli bürokratáknak és a magyar baloldalnak. Soros egyértelművé tette – folytatta –, három dolgot vár el a szövetségeseitől.

Azt, hogy lépjenek fel Magyarországgal és Lengyelországgal szemben; másodsorban „úgy büntessenek bennünket, hogy ne kapjunk pénzt az EU-tól”; végül pedig álljanak ki a nyílt társadalom mellett, ami egyet jelent a bevándorlás támogatásával – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Szerinte Soros György cikke egyértelművé teszi, miről is szól valójában a Magyarországgal szembeni támadássorozat. Arról – mondta –, hogy azért kell megbüntetni Magyarországot, mert nem enged Soros György és a brüsszeli bürokraták zsarolásainak, és továbbra sem hajlandó engedni a bevándorlás ügyében.

A milliárdos spekuláns ezzel azt is egyértelművé tette, hogy azt szeretné, ha az EU csak azt az országot tekintené jogállamnak, amely támogatja a nyílt társadalmat, azaz a bevándorlást – jelentette ki Hollik István, hozzátéve: azzal, hogy „a baloldal Gyurcsány Ferenc vezetésével az elmúlt időszakban a Magyarországot támadók oldalára állt, újra Soros zsoldjába szegődött”.

A címlapfotó illusztráció.