×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Három gyártótól összesen 12 millió oltóanyag beszerzését kötötte le a kormány

 

Pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres koronavírus-tesztelés, elsőként a szociális intézményekben - jelentette be a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta, hogy a jövő szerdai ülésen dönthet a kormány arról, hogy szükség lesz-e további korlátozó intézkedésekre.

A kormány áttekintette a járványhelyzetet szerdai ülésén

Néhány órára pánik tört ki amiatt az álhír miatt, hogy február 8-ig meghosszabbította a kormány a rendkívüli jogrendet – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezek az intézkedések december 11-ig vannak érvényben. A kormány kéthetente értékeli a kialakult helyzetet, mert akkor látszik majd az intézkedések hatása.

Az Országgyűlés döntése értelmében a veszélyhelyzetet 2021. február 8-ig hosszabbította meg a kormány. A jövő szerdai ülésen

dönthet a kormány arról, hogy szükség lesz-e további korlátozó intézkedésekre.

A fertőzöttek számát nézve az elhunytak száma a tavaszihoz képest csökkent, ami azt mutatja, hogy az egészségügyi ellátórendszer képes kezelni a megnövekedett betegszámot.

Az osztrák határ mentén, ahol magas az ingázások száma, a fokozott óvatosság indokolt, mert ott az országos átlagnál is rosszabbak a számok.

Magyarország három gyártótól – AstraZeneca, Johnson & Johnson és Pfizer – összesen 12 millió oltóanyag beszerzését kötött le a kormány, amely 36 milliárd forintba kerül.
Ezek megoszlása a következő: az Astra Zeneca Oxfordban fejlesztendő vakcinából 6,5 milliót kötött le a kormány, a Janssen Pharmaceutica vakcinájából 4,36 milliót, míg a Pfizer 94 százalékos hatékonyságúként reklámozott oltóanyagából pedig 4,44 millió adagot. Összesen tehát 6 millió ember számára lesz elegendő oltóanyag, mivel egy személyt kétszer kell beoltani.

Indul a tesztelés

Az egészségügyi és szociális intézetekben dolgozóknál kezdik a dolgozók beoltását, amely önkéntes lesz.
Gulyás Gergely ismertetése szerint a szociális intézményekben pénteken veszi kezdetét a tesztelés, míg az óvodákban, iskolákban, bölcsődékben hétfőn. A tesztelést a kormányhivatalok fogják megszervezni összesen 15 ezer feladatellátási helyen. Összesen 191 ezer embert teszel mintegy ezer kétfős csapat, amelyekben orvostanhallgatók is részt vesznek. A terv szerint egy csapatnak naponta három helyen kell tesztet végezni.

Uniós viták

Gulyás Gergely az uniós vitákról azt mondta, hogy jelenlegi formájában elfogadhatatlan a jogállami kritériumokhoz való kötése az uniós forrásoknak.

Magyarország 1990 óta a jogállami feltételeknek megfelelően működik, leszámítva a 2006-os eseményeket, ezeket mindig betartotta – mondta.

Magyarország elkötelezett a jogállami értékek, a szólás-, a sajtó- és gyülekezési szabadság kérdésében, és

jogállami feltételekben több területen is jobban is állunk, mint sok nyugati ország.

Elmondta, hogy Magyarország nem enged a zsarolásnak, hogy ezzel próbálja meg Brüsszel a magyar kormány bevándorláspolitikáját megváltoztatni.

A bevándorlási politika feladásnak elvárását nem tudjuk elfogadni, ezért új uniós költségvetési és helyreállítási alap nem lesz” – mondta.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy ezeknek az elfogadása a tízes skálán nulla.

Decemberben vagy januárban tetőződhet a járvány

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy decemberre vagy januárra teszik a kormány járványügyi szakértői a tetőzést, de nagyon eltérők az előrejelzések. Elmondta, radikálisan javuló számokra van szükség ahhoz, hogy a kormány visszavonja jövő heti ülésén a korlátozó intézkedéseket.
A pénzügyi érdekek védelmét, a korrupcióellenes garanciákat támogatjuk, de azt, hogy ne a kormány döntsön politikai ügyekben, mint például a migráció, ezt nem tudjuk elfogadni. Több mint hét évtized óta világos szabályok vannak az EU-ban, és nem a mostani járványügyi helyzetben kell elfogadni új szabályokat – mondta.

A hetes cikkely szerinti uniós eljárás nem zavarja a magyar kormányt, ez semmiben sem gátja a mostani vitáknak.

Az EU jobban tenné, ha nem koncepciós eljárásokat folytatna az egyes tagállamok ellen. „Hónapról hónapra szégyenülnek meg azok az országok, amelyek vádakat fogalmaznak meg Magyarország ellen.”

A külföldi támadásokban az ellenzéki pártok is részt vállaltak

Szerdán Soros György és az ellenzéki pártelnökök is hazánk ellen léptek fel. Soros György is Magyarország és Lengyelország elleni fellépést sürgetett, és hazánk pénzügyi szankcionálására szólított fel. Az ellenzékiek megnyilvánulása is erre hasonlított feltűnően – mondta a miniszter.

Úgy vélte, hogy az ellenzék esélyt lát arra, hogy a bevándorlást hazánkra kényszerítse. A választásokon ezt nem sikerült elérni, így most az EU-t hívnák segítségül.

Magyarország azonban maga határozhatja meg, kivel kíván együtt élni és kivel nem. Maga dönthet arról hogy a migrációt elutasítja vagy sem, a polgárok pedig már népszavazáson és országgyűlési választáson is világosan döntöttek erről – fogalmazott Gulyás Gergely.

Elmondta, hogy attól a

Soros Györgytől nem tudnak elfogadni semmilyen kioktatást,

aki bedöntötte a fontot, a márka ellen spekulált, „2008-ben megpróbálta tönkretenni az OTP-t”, és aki ellen büntetőeljárás folyik a Brexit-kampány kapcsán az Egyesült Királyságban.

 

​Arra a kérdésre, hogy Magyarország támogatná-e az uniós költségvetés és a helyreállítási alap szétválasztását Gulyás Gergely elmondta, hogy

„a helyzetet nem mi idéztük elő, ezért nem mi tudjuk megoldani”.

Kifejtette: a két alap elvileg külön választható, de ez nehézséget okoz. A júniusi tárgyalásokon sok állam a költségvetésre és az Új Nemzedék Alapra „együttesen” tekintették.

Magyarország számára a legfontosabb, hogy segítsen a déli államoknak, ahol komoly gazdasági nehézségek vannak, és akár államcsőd is fenyeget. A kormány örömmel támogat minden olyan megoldást, amely nem köti feltételekhez a kifizetéseket.

​Az iparűzési adó csökkentése vagy felfüggesztése kapcsán tett javaslatokat érintő kérdésre elmondta, hogy

a kormány még nem kapta meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara írásos javaslatát.

Más adónemek tekintetében is vannak hasonló elképzelések.

Mi lesz a karácsonyi és a szilveszteri összejövetelekkel?

A karácsonyi és szilveszteri összejövetelek, rendezvények kapcsán Szentkirályi Alexandra szóvivő elmondta, hogy a jelenlegi szabályok szerint ezek nem lesznek megtarthatók, de erről még nincs döntés. A kormány jövő heti ülésén dönt arról, hogy a december 11-ig fennálló korlátozásokat meghosszabbítsa-e.

A múlt héten meghozott korlátozások eredményei egy hét múlva látszódnak.

Gulyás Gergely az egészségügyi kapacitásokat firtató kérdése elmondta, hogy ha megfeszítetten is, de az egészségügy képes kontroll alatt tartani a járványhelyzetet.

Jelenleg 580-an szorulnak intenzív ellátásra. Még további 1700 ágykapacitás áll rendelkezésre, de még ez a szám is bővíthető, amennyiben szükséges.

Kiemelte: a rákos betegek ellátása nem szenvedhet hátrányt. Kemoterápiás kezelés azért maradhat el, mert fokozott veszélyt jelenthet arra, akinek a koronavírus miatt legyengült a szervezete.  Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha megtelnek a holttestek tárolására szolgáló hűtőtermek, Gulyás Gergely azt mondta: az operatív törzs és a temetkezési szolgáltatók is képesek kezelni a helyzetet.

Két hét kell, hogy látszódjanak az eredmények

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta: az érvényes szabályok szerint a családi rendezvényeken legfeljebb tízen lehetnek. „Két hét kell ahhoz, hogy a jelenlegi intézkedéseknek látszódjanak az eredményei, a kormány annak fényében tud majd a továbbiakról dönteni” – fűzte hozzá.

A veszélyhelyzetben elfogadott alkotmánymódosítás indokoltsága kapcsán Gulyás Gergely kiemelte: a járványügyi helyzet ellenére mindenkinek dolgoznia kell, és az országgyűlési képviselőktől is elvárható, hogy a rendes törvényalkotási rend szerint dolgozzanak.

Kérdeztek arról is: várható-e, hogy az általános iskolákban is elrendeljék a digitális oktatást, továbbá tervezik-e a pedagógus pályára készülő hallgatók bevonását, legalább a gyermekfelügyeletbe.

Gulyás Gergely azt mondta:

azt szeretnék, ha nem kellene az általános iskolákban, különösen az alsó tagozatban is átállni a digitális oktatásra,

de szükség esetén ezt is meglépik. Hozzátette: az oktatási kormányzatnak jelenleg az a véleménye, hogy elegendő pedagógus áll rendelkezésre az oktatás biztosítására.

Elmondta, az ingyenes parkolással megkönnyítik a mindennapi munkába járást, mivel így sokan nem tömegközlekedéssel, hanem autóval mennek dolgozni.

A többség nem autópályán jár dolgozni, ezért az autópálya-matrica ingyenessé tétele hozzájuk képest „legfeljebb kicsiny csoportnál” jelentene a járványügyi védekezés szempontjából előnyt. Kitért arra is, hogy a járvány tetőzésére vonatkozó prognózisok különbözőek, de általában decemberre vagy januárra teszik a szakemberek.

Kifejtette: a koronavírus ellen jelenleg 7-8 vakcina van tesztelési fázisban. Azon dolgoznak, hogy Magyarország már az első helyről is tudjon szerezni vakcinát, és oltási terv szerint megkezdődhessen az emberek oltása. Kiemelte: a koronavírus elleni védőoltás ingyenes és önkéntes lesz.

Nem indult eljárás Korózs ellen?

Kérdésre azt mondta: nem tud róla, hogy büntetőeljárás indult volna Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának MSZP-s vezetője ellen rémhírterjesztés miatt.

A miniszter megjegyezte: az ellenzék egy olyan képviselőt tart az egészségügyi szakbizottság elnöki posztján, aki a mentődolgozókról és az egészségügyi védekezésben résztvevőkről „hamisított egy rájuk nézve egyértelműen negatív és rágalmazó videót”.

Az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvénnyel kapcsolatos vitákról is kérdezték a minisztert. A kirendeléssel kapcsolatos – Gulyás Gergely szavai szerint – álvita lezárult azzal, hogy az orvosi kamara javaslatait el tudják fogadni. Úgy véli,

a másodállással összefüggő vita is rendezhető.

Ha történt ilyen, akkor az elfogadhatatlan, és fegyelmi következményei kell, hogy legyenek, hogy Covid-betegekkel foglalkozó egészségügyi szakdolgozóknak nem utalták el az 50 százalékos emelést. Leszögezte: ha valaki kirendelés alapján dolgozik az egészségügyben, 50 százalékkal magasabb munkabérre jogosult.

A romániai és ukrajnai helyhatósági választásokra utazó magyarok miatti járványügyi kockázatokra reagálva Gulyás Gergely azt mondta: sokkal többen járnak naponta környező országokba dolgozni, mint ahányan egy alkalommal magyarként egy választáson részt vettek azért, hogy magyar képviselet a döntéshozatalban jelen lehessen.

Azt is közölte: az Ausztriában dolgozó magyarokat nem érintik a napokban életbe lépett osztrák járványügyi szigorítások.

Javaslat az iparűzési adó eltörlésére

Gulyás Gergely azt mondta: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának van javaslata az iparűzési adó csökkentésére és eltörlésére is, de írásban nem érkezett ilyen a kormányhoz. Ha a kiszállított ételek áfájának csökkentéséhez hasonló döntés születik, „meg fogjuk ismertetni a nyilvánossággal” – tette hozzá.

Kérdésre közölte: az azonos neműek közötti élettársi viszonyról a kormány fenntartotta a 2009-ben a baloldali kormány által elfogadott szabályozást, amely kizárja azt, hogy azonos nemű párok gyermeket fogadjanak örökbe.

A fővárosi önkormányzattal kapcsolatos felmérésre úgy reagált: a kormány – ahogy az önkormányzati választások óta – továbbra is nyitott a fővárossal való együttműködésre.

A címlapfotó illusztráció.