×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az antibiotikum nem csodaszer, nem véd a Covid ellen!

 

Magyarországon jelenleg a 40–49 éves korosztály a leginkább érintett a járvány terjedésében, az összes fertőzött negyede ebbe a korcsoportba tartozik. Az antibiotikumok nem csodaszerek, alkalmazásuk nem hatékony a koronavírussal szemben, ezért kizárólag az orvos által felírt mennyiségben és ideig szabad szedni azokat – jelentette ki Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

A járvány továbbra is dinamikusan emelkedik Európa-szerte, intenzív terjedésnek vagyunk tanúi – hangsúlyozta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Szerdán 290 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 156 949-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Egyre nő a kórházban ápoltak száma is, a mai napig 7499 koronavírus-fertőzött beteget ápolnak kórházban, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen.

A járvány regionális eloszlását ismertetve elmondta, hogy Budapest és Pest megye mellett az ország nyugati megyéi érintettek leginkább. Győr-Moson-Sopron és Vas megye egyaránt rendkívüli mértékben érintett. A 45. héten regisztrálthoz képest a járvány dinamikája földrajzi tekintetben Heves megyében nőtt a legnagyobb ütemben.

Ismertette, hogy Heves megyében 90 százalékkal, Vas megyében 74 százalékkal, Nógrádban 55 százalékkal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Somogy megyében stagnált, Fejér megyében 32 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma.

Az országos tiszti főorvos beszámolt arról is, hogy Magyarországon a 45. héten 100 ezer lakosra 1174 fertőzött jutott, számuk a 46. héten 1509-re nőtt.

A magyarországi települések 88 százalékában azonosítottak koronavírusos fertőzést.

Nem azonosított fertőző beteget „a többi településen is találnánk, és előbb-utóbb találni is fogunk”. Gyakorlatilag bármelyikünk lehet fertőzött vagy fertőző személy – figyelmeztetett Müller Cecília.

A 40–49 éves korosztály a leginkább érintett, az összes fertőzött negyede ebbe a korcsoportba tartozik.

Müller Cecília elmondta:

a járvány ráirányítja a figyelmünket arra, hogy a megelőzésen túl mennyire fontos a megfelelő terápia és gyógyszeres kezelés.

Az antibiotikum hasznos fegyver, rendkívüli találmány, de ha ezekkel nem élünk, hanem visszaélünk, akkor a visszájára is elsülhet a kezelés – fogalmazott. Szedésükkor ugyanis kialakulhatnak olyan rezisztens kórokozók, amelyekre már nem hatnak az antibiotikumok. Ezért felhívta a figyelmet, hogy az emberek

kizárólag orvosi javallatra szedjenek antibiotikumot a megfelelő mennyiségben és csak az előírt ideig.

A régóta a fiókban tárolt antibiotikumokat ki kell dobni, mert kárt okozhatnak – figyelmeztetett Müller Cecília.

A koronavírusteszt-mintavétel előfeltétele, hogy előtte 3 órával sem ételt, sem italt fogyasztani nem szabad. Amennyiben a laboratóriumi adatok bizonytalanságot mutatnak vagy nem megfelelő a mintavétel, akkor értesítik erről az érintetteket – mondta az országos tiszti főorvos.

Sok a szabálysértés

Az elmúlt 24 órában 309 emberrel szemben intézkedett a kijárási tilalom megsértése miatt a rendőrség – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes közölte,

306-an ténylegesen megszegték ezt a korlátozást, közülük 11-en pedig nem tartották be a kutyasétáltatás ötszáz méteres körzetére vonatkozó szabályt.

A november 4-én életbe lépett kijárási korlátozás, valamint a november 10-től hatályban lévő kijárási tilalom ellenőrzése óta eddig 3747 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a tilalomra és korlátozásra vonatkozó szabályok megszegése miatt – ismertette az alezredes.

A rendőrök a külföldiek átutazására vonatkozó szabályok megsértése miatt kedden 43 alkalommal, az előírások szeptember 1-jei hatályba lépése óta pedig összesen 6034-szer intézkedtek – tudatta Kiss Róbert.

Kedden 432 emberrel szemben intézkedtek, amiért nem vagy nem helyesen viselték a maszkot, a legtöbbször, 330 alkalommal a 10 ezernél nagyobb lakosságszámú településeken a helyi rendeletnek nem tettek eleget a szabálytalankodók.

Közülük 111-et figyelmeztettek, 152 emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki és 67 feljelentést tettek – mondta az alezredes.

A tömegközlekedésben és a megállókban 48 emberrel szemben, az üzletekben és bevásárlóközpontokban 54 emberrel szemben intézkedtek, mert nemtartották be a maszkviselés szabályait.

Kiss Róbert rámutatott: a szerdán megjelent sajtóhírekkel szemben

a jelenleg hatályban levő korlátozó intézkedéseket nem hosszabbította meg a kormány, azok december 11-ig maradnak hatályban, a kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg az Országgyűlés felhatalmazása alapján, február 8-ig.

Ismertette: az üzletek és szolgáltatók korlátozott nyitvatartására vonatkozó előírásokat is ellenőrizték kedden, nyolc hely bezáratásáról döntöttek. Eddig összesen 54 helyet zárattak be a szabályok be nem tartása miatt.

Az elmúlt napon 14 733 alkalommal ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban levőket, és 6432 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, így jelenleg 35 804-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 3541-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze azt, betartják-e a karanténszabályokat.

Kérdésre válaszolva elmondta: önkéntesek, szociális munkások is dolgozhatnak a kijárási tilalom idején, de érvényes igazolással kell rendelkezniük, az önfoglalkoztató vállalkozóknak pedig maguknak kell kiállítaniuk az igazolást.