×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elindult a nagy kollégiumi kiköltözés: meddig kell elmenniük a hallgatóknak?

 

Vasárnap délutánig kellett elhagyniuk a kollégiumokat a felsőoktatási hallgatóknak. A legtöbben hazaköltöztek, csak azok maradhattak, akiknek erre rektori engedélyük van, vagy pedig a járvány elleni védekezésben vesznek részt önkéntesként. Az oktatás viszont nem áll le, hétfőtől indul a digitális munkarend, újra interneten keresztül tartják meg az órákat – derült ki az M1 Híradójából.


Hétfőn jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a koronavírus elleni védekezés részeként a felsőoktatási kollégiumokat be kell zárni, illetve az oktatás digitális formában folytatódik.

A Pécsi Tudományegyetem kollégiumaiból szerda óta költöznek a hallgatók. Mindenüket összepakolták, a bejáratnál rokonaik, barátaik várták őket.

A csoportosulások elkerüléséért beosztás szerint,

ütemezetten ürítették ki az épületet. Az utolsó hallgató vasárnap indult haza.

A kollégiumokban rektori külön-engedéllyel csak külföldi, vagy szociálisan rászoruló hallgatók maradhattak, illetve olyanok, akik önkéntesként vesznek részt a járvány elleni védekezésben. Például a mintavételezésben, szállításban vagy a kórházi munkában segítenek. Pécsen mintegy 500 hallgató – köztük több külföldi – jelentkezett a feladatra.

Kiürült a Győri Széchényi István Egyetem Campusa is. A kollégiumot szerda estig kellett elhagyni. A mintegy ezer egyetemistából alig néhányan maradtak, többségük külföldi hallgató.

A Szegedi Tudományegyetem előadásait már szeptembertől digitális formában tartották,

hétfőtől pedig már a gyakorlatokat is. Ez alól a művészeti-, a tanár-, az orvos- és egészségtudományi képzés néhány órája jelent kivételt. Az elmúlt hónapokban fejlesztették az informatikai rendszert, így zökkenőmentes lesz az átállás és a vizsgáztatás is.

Az átállást a kormány is segíti: Orbán Viktor szombaton jelentette be, hogy 30 napig ingyen használhatják az internetet azok, akik digitális oktatásban vesznek részt.

A címlapfotó illusztráció.