×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A magyarok választhatnak a vakcinák közül, de az oltás nem kötelező

 

Azért döntött úgy Magyarország, hogy több helyről is beszerez oltóanyagot, hogy a magyarok eldönthessék, melyikben bíznak meg a leginkább. A vakcina beadatása ugyanakkor nem lesz kötelező – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.

Nem aludt sokat Orbán Viktor, mivel természetesen ő is a magyar labdarúgó-válogatott sikeréért szorított. „Egy harc volt, és vikingeket harcban legyőzni szerintem nagy dolog” – mondta az Izland felett aratott, Eb-kijutást érő 2-1-es győzelemről a kormányfő.

Az ellátás minősége a fontos

Eddig nem tudtunk elszakadni Ausztriától. Az a tendencia, ami érvényes Ausztriában, az érvényes Magyarországon is. Az egészségügyet felszereltük, ággyal, lélegeztetőgéppel, viszont az orvosok és ápolók száma véges. Az pedig nem mindegy, hogy egy-egy beteget, hogyan tudnak ellátni, mivel mindenkit el tudnak látni, csak a minőség lenne más, ha túlterheltté válna az egészségügy. Ezért is kell betartani a szabályokat, hogy elkerüljük ezt a helyzetet – emelte ki.

Elmondta: jelenleg 99 százalék az esélye annak, hogy az egészségügyi rendszer kibírja a járvány által okozott terhelést.

Nekünk minden élet számít. Az idős embereké is. A nagyszülőké is, a szülőké is, és minden emberért harcolni akarunk – közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy jó ütemben, az osztrák tapasztalatok fényében kellő pontossággal meghoztuk a döntéseket a szigorításokról.

A műszaki egyetem diákjait is mozgósították a védekezéshez. Négyszáz diák segít a medikusok szállításában, akik a családokhoz vonulnak ki, hogy elvégezzék a tesztet. A diákok cserébe szállást és ételt kapnak.

Az orvosok, ápolók átvezénylése nehéz feladat, de muszáj megoldani annak érdekében, hogy a betegek megfelelő ellátásban részesüljenek

– jelentette ki Orbán Viktor.

Hozzátette, hogy az oktatási intézményeket is áttekintették az operatív törzs pénteki ülésén, és 208 iskolát zártak be a fertőzések miatt.

Az operatív törzs tárgyalt a vakcinák behozatalának felgyorsításáról is, de egyelőre vita van arról, milyen módon lehet majd hozzájutni az oltóanyaghoz. Továbbra is kérdéses, hogy azt csak a kórházban lehet beadni, kell-e hozzá háziorvosi engedély, vagy a gyógyszertárakban is át lehet-e majd venni. Mindez azért van, mert nem szeretnék, hogy olyan vakcinát kapjanak a magyar emberek, amelytől még betegebbek lennének a mellékhatások miatt.

Elsőként az egészségügyi dolgozókat kell majd beoltani, mivel ők harcolnak a frontvonalban. A kormányfő hangsúlyozta, a vakcinából nem szabad politikai ügyet csinálni. Éppen ezért döntött úgy Magyarország, hogy több helyről is beszerez oltóanyagot, hogy a magyarok tudják eldönthessék, melyikben bíznak meg leginkább. Azt is elmondta,

a vakcina beadatása nem lesz kötelező.

Az biztos, hogy a járványok el szoktak múlni, még akkor is, ha nincs vakcina, így a koronavírus-járvány valamilyen úton módon eltűnik majd. A nagy kérdés az, hogy amikor a járványok eltűnnek, végleg megszabadulunk-e tőlük, vagy gyengült formában továbbra is köztünk maradnak, mint például az influenza – fogalmazott.

Orbán Viktor a kormány legfrissebb intézkedéseit két csoportra osztotta. A szállodákat úgy támogatják, hogy foglalásaik 80 százalékát kifizetik. A legfrissebb intézkedés, hogy a házhozszállítás áfáját 5 százalékra csökkentették. Ezek a rövid távú segítések. Ilyenekre szinte naponta lehet majd számítani. A hosszú távú segítségnyújtásban

arra koncentrálnak, hogy a munkahelyek ne szűnjenek meg, hiszen ha munka van, akkor minden van.

Elmondta, hogy az adókat is mindenképp csökkenteni kell, mert ha ez nem történik meg, akkor több munkahely is megszűnhet, és mindenképp be akarja tartani az ígéretét, hogy a kormány annyi munkahelyet teremt, amennyit a járvány tönkretett.

A gazdaságnak működnie kell

A miniszterelnök több levelet is írt az Európai Bizottságnak arról, hogy ha az unió nem áll el a terveitől, akkor Lengyelország és Magyarország kész megvétózni a költségvetést. Kiemelte, a magyar álláspont folyamatosan transzparens volt és stabil:

a magyarok pénzét nem lehet elvenni.

A magyar gazdaságnak menni kell, ezért kellenek a beruházások, zöldítések – jelentette ki Orbán Viktor.

Ha a jogszabályt elfogadják, akkor az Európai Unióból Szovjetuniót csinálnak, hiszen ott volt tapasztalat az, hogy felállítottak egy elvárást, és ahhoz egy bizottságot, ami ellenőrzi annak teljesítését. De az uniót nem ezért hozták létre.

Azt megérti, hogy ezt a belgák és hollandok nem értik, de az már érthetetlen számára, hogy a németek ezt miért nem ismerik fel. Az unióban az kell megvalósuljon, amit a tagállamok akarnak.

Ez volt az unió eredeti célja, a közös összefogás, nem egymás támadása

– húzta alá.

Az Európai Bizottság letette az asztalra az LMBTQ-jogszabályt. A témával foglalkozó munkacsoportokra szükség van, de fel kell mérni, hogy mely problémák most a legégetőbbek. Azt kell felismerni, hogy az életek védelme, a gazdaság talpra állítása most a legfontosabb az unió minden tagországában.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.