×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Akár egymillióan is áteshettek hazánkban a koronavírus-fertőzésen

 

A járvány első hullámában a lakosság egy százaléka fertőződött meg, a most zajló második hullámmal együtt pedig már 10 százalék körül lehet a fertőzésen átesettek aránya – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! adásában.

A szerdán életbe lépő szigorításokról elmondta, hogy a cél, hogy a járvány ne hatalmasodjon el és az egészségügyet se terheljük túl.

A kórházak telítődtek, de a munkatársak helytállnak. Merkely Béla úgy vélte, komoly, mindenre kiterjedő intézkedések születtek, biztos benne, hogy meglesz a hatásuk és tehermentesítik a szektort.

Elmondta, hogy az intézkedések eredményei várhatóan tíz nap múlva mutatkoznak meg. Az új fertőzöttek, illetve a kórházba kerülők száma ezután csökkenhet, a halálozások száma pedig négy-öt hét múlva.

A vakcinával kapcsolatban elmondta, hogy először az egészségügyi dolgozókat, valamint a fertőzésnek leginkább kitett csoportokat, az idősebb és társbetegséggel küzdő személyeket kell beoltani. A fiatalok esetén valószínűleg nem lesz szükség oltásra.

Korosztályonként más és más az oltási hajlandóság. Az idősebbek, a krónikus betegségben szenvedők, az egészségügyi dolgozók körében ez magas, míg 30 éves korig ez az arány kisebb.

Ez a korosztály azt mondja, hogy a „náthát könnyen el tudjuk viselni”, de ezzel az a baj, hogy nem lehet pontosan meghatározni, hogy kinél lesz súlyos lefolyású a betegség. Ha kisebb eséllyel is, de a fiataloknál is lehet súlyos következménye a koronavírusnak – mondta.


A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg.