×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Életeket menthet a halasztható műtétek felfüggesztése

 

A halasztható műtétek felfüggesztése tehermentesíti a magyar egészségügyet – mondta az emberi erőforrások minisztere.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elhangzott: a hatályos rendelet szerint minden halasztható egészségügyi beavatkozást, műtétet fel kell függeszteni a közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg-ellátást végző egészségügyi intézményekben, kórházakban.

Kásler Miklós elmondta: rendkívül felgyorsult a vírus terjedése a világon, Európában és Magyarország közvetlen környezetében is. A járvány a közösségi terjedés fázisába lépett, amit rendkívül nehéz kontrollálni – tette hozzá. „Egyetlen lehetőség a vírus útjának lezárása. A jelenlegi szigorítások ezt a célt szolgálják” – fogalmazott a tárcavezető.

Rámutatott: ezen belül

a halasztható műtétek felfüggesztése tehermentesíti a magyar egészségügyet, orvosokat szabadít fel, akik aktívabban tudnak részt venni a vírusellenes harcban.

Kifejtette: az életveszélyes állapot esetén szükséges és a sürgősségi beavatkozásokat továbbra is el kell végezni, valamint minden olyan műtétet is, amelynek halasztása tartós egészségkárosodást okozhat. Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a kardiológiai ellátásokat és a transzplantációkat.

Kásler Miklós beszámolt arról is, hogy 77 kórház veszt rész a koronavírusos betegek ellátásában finanszírozott ágyaik 40 százalékáig, valamint az intenzív ágyaik 7 százalékát kellett előkészíteniük. A miniszter álláspontja szerint ez nem veszélyezteti az egyéb betegségekkel kapcsolatos ellátást.

Közölte: az időarányos halálozás idén négy-ötezerrel alacsonyabb, mint általában, az izolált életforma a fertőzések számát jelentősen csökkentette, továbbá megelőzte nagyon sok potenciális betegség kialakulását.

Kásler Miklós politikai nyilatkozatnak minősítette Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) új elnöke Népszavának tett nyilatkozatát, amely szerint kártyavárként omolhat össze az egészségügy.

Szó sincs arról, hogy a jelenlegi magyar helyzet hasonlítana a bergamóihoz” – fogalmazott. Epidemiológusaik két és fél, három hétre tudnak előre tekinteni, és ebben az időszakban a magyar egészségügy a rendelkezésére álló kapacitásaival helyt tud állni

– közölte.

A miniszter ismertetése szerint a járvány második hullámában négy hét után lesz látható a szigorítások eredménye.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.