Közelíti a 120 ezret a hazánkban regisztrált koronások száma

 

Újabb 4140 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést és meghalt 103, jellemzően idős, krónikus beteg – közölte a koronavirus.gov.hu portál kedden.

A kormányzati portálon azt írták: 118 918-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 2596-ra emelkedett, 27 585-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 88 737. Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 28 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 6153 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 461-en vannak lélegeztetőgépen.

Forrás: koronavirus.gov.hu


 

 

 

Hatósági házi karanténban 36 078-an vannak, a mintavételek száma 1 238 467.

Egész Európában exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a lassítása a cél

– emelte ki a portál.

A védekezés további erősítéséért a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, azaz kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez azért fontos, mert a rendkívüli jogrend gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára. A kormány előterjesztésére az Országgyűlés kedden szavaz a rendkívüli jogrend 90 nappal történő meghosszabbításáról. Ha a parlament megszavazza a javaslatot, újabb védelmi intézkedések lépnek életbe, amelyeket Orbán Viktor kormányfő hétfőn ismertetett: többi között várhatóan kedd éjféltől kijárási tilalom lép életbe este 8 óra és hajnal 5 óra között, általános rendezvénytilalmat rendelnek el, digitális oktatásra állnak át a középiskolák és az egyetemek, bezárnak az éttermek, és az üzletek is csak 19 óráig lehetnek nyitva. A kormány az állampolgárok együttműködését kéri a rendkívüli intézkedések végrehajtásában – írták.

„Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép” – hangsúlyozták. A most bevezetett védelmi intézkedések célja, „hogy ez így is maradjon”. Az intézkedések a járvány lassítását szolgálják, amivel az egészségügy teljesítőképességét is védik.

Annak érdekében, hogy a növekvő számú koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, újabb kapacitásnövelő intézkedések következnek: keddtől felfüggesztik a halasztható műtéteket, bővül az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak száma.

Hozzátették: továbbra is kötelező a maszk viselése az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a szociális és az egészségügyi intézményekben, a vendéglátóhelyeken.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja – írták.

Kitértek arra is: a kormány „több fronton” is tárgyal a koronavírus elleni vakcináról, hogy a magyar emberek mielőbb hozzájuthassanak az oltóanyaghoz.

A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is mindenkitől azt kérik: kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinek hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Az egészségügyi védekezés részeként tart az influenza elleni ingyenes oltások beadása, folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása a védőoltással – közölték.

Az operatív törzs jelenleg 109 óvodában (4 százalék) és 24 iskolában (0,8 százalék) rendelt el rendkívüli szünetet, 184 osztályban (6 százalék) és 26 iskolában (0,8 százalék) digitális oktatást.

Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy más közösségben gócpont alakul ki, a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

A kormány további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik – írták.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (29 358) és Pest megyében (15 451) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (8468), Borsod-Abaúj-Zemplén 7002), Szabolcs-Szatmár-Bereg (6236) és Hajdú-Bihar megye (6057). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (1478).

A címlapfotó illusztráció.