×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Három éve nem voltak ilyen olcsók az albérletek a fővárosban

 

Több mint 5 százalékkal mérséklődtek az országban az albérleti díjak szeptemberben az előző év azonos időszakához képest. Budapesten utoljára 2017 novemberében voltak ilyen alacsonyak az átlagos havi bérleti díjak – derül ki az Ingatlan.com felméréséből.

A Központi Statisztikai Hivatal és az Ingatlan.com lakbérindexe szerint a fővárosban átlagosan havi 140 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat, 15 százalékkal alacsonyabban, mint a koronavírus-járvány előtt.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kifejtette, hogy a többi egyetemi városra inkább az árak stagnálása volt jellemző, így Debrecenben havonta átlagosan 110 ezer, Győrben 100 ezer, Pécsen pedig 90 ezer forintért lehet bérelni egy lakást.

Nyíregyházán, Miskolcon és Egerben pedig 80 ezer, 84 ezer, illetve 90 ezer forint a havi átlagos bérleti díj az ingatlanforgalmazó portál kínálatában.

A hétfőn bejelentett, koronavírus-járvány terjedését gátló intézkedések átrajzolhatják az albérletárakat az év hátralevő részében. A felsőoktatás novemberben ismét a digitális térbe költözik, ezért sok hallgató költözhet haza, így tovább nőhet a kiadó lakások jelenleg is rekordnagyságú kínálata, a megüresedő lakások miatt bővülő kínálat pedig további bérletidíj-csökkenést eredményezhet.

Balogh László közölte, a helyzet nyertesei azok az egyetemisták és főiskolások lehetnek, akik a kollégiumok bezárása miatt albérletbe költöznek, mivel ők Budapesten már több mint 14 ezer, országos szinten pedig több mint 21 ezer kiadó lakásból válogathatnak.

A fővárosi kínálat az elmúlt egy évben 62 százalékkal, az országos kínálat pedig 42 százalékkal nőtt az Ingatlan.com adatai alapján.

A címlapfotó illusztráció.