×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kedd éjféltől teljesen megváltozik az élet – Újabb intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor

 

Orbán Viktor miniszterelnök reggel részt vett az operatív törzs tájékoztatóján, amelyen fontos kérdésekről döntöttek. Az ülés után a döntésekről a miniszterelnök a közösségi oldalán tájékoztatott.

  • A kijárási tilalom kedd éjféltől már este 8 óra és reggel 5 óra között érvényes.
  • Bezárnak az éttermek, konditermek, sportlétesítmények, és korlátozódik a kisipari szolgáltatások nyitvatartása.
  • A középiskolában nyolcadik osztály felett digitális oktatás lép életbe.
  • Hetente célzottan tesztelik a kórházi, iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozókat.
  • Zárt kapuk mögött rendezik a sportmérkőzéseket, így a labdarúgó-válogatott Eb-selejtezőjét is.

A járvány Európában továbbra is felszálló ágban van. A járvány kezdete óta Magyarországon 109 ezren, Európában 8 millióan betegedtek meg – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán.

Kiemelte, a kórházakat felkészítették, és minden egészségügyi eszköz rendelkezésre áll (ágy, lélegeztetőgép, maszk). Az orvosok és az ápolók is emberfeletti munkát végeznek, de ők is emberek, és számuk véges. Ráadásul a vakcina megérkezéséig még több hét van hátra. Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosok és az ápolók nem tudnak megbírózni a rájuk nehezedő teherrel. Ezért kell csökkenteni a megbetegedések számát. Azonban a  maszkviselés már nem elegendő, ezért újabb szigorításokat kell bevezetni – mondta.

Ezért a járvány terjedését korlátozó intézkedéseket kell bevezetni. Az Országgyűlés kedden 90 napra megadja a kormány számára a rendkívüli felhatalmazást. Ha az Országgyűlés valóban megadja a felhatalmazást, és a képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől harminc napra rendkívüli jogrendet, újabb intézkedéseket vezetnek be.

Este nyolc óra és hajnal öt óra között kijárási tilalom lesz.

Nyolc óráig mindenkinek haza kell érnie, felmentést csak a munkába és a munkából való hazajárás, illetve rendkívüli esetekben lehetséges.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

Az üzletek és a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatások este 19 órakor bezárnak. A szállodák csak üzleti célból utazó vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.

Általános rendezvénytilalom lép érvénybe. Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt. Esküvők csak lakodalom nélkül tarthatók, az egyházi, illetve polgári szertartáson a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt.

A temetéseken is legfeljebb ötven fő vehet részt.

A miniszterelnök arról is tájékoztatott, hogy a sportmérkőzéseket kizárólag zárt kapuk mögött lehet megtartani, ami így azt jelenti, hogy a magyar labdarúgó-válogatott Izland elleni sorsdöntő Eb-selejtezőjén sem buzdíthatják a csapatot személyesen a hazai szurkolók.

Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos. A szabadidős létesítményeket – fitneszterem, fedett uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek – zárva kell tartani.

A felsőoktatás csak online formában működhet, és a kollégiumokat, a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni. Középiskolákban nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe.

A bölcsődék, óvodák és a 14 év alattiak számára az általános iskolák nyitva maradnak. A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell, akkor is, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt 50-60 százalékos biztonságot ad.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első harminc napban a november 8-ig történt foglalásokat az állam megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket – emelte ki Orbán Viktor.

Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozói után erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti. Ennek föltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket.

„Tudom, mindannyian tudjuk, hogy nem lesz könnyű. A következő hetek nehezek lesznek, de a vakcina már belátható távolságban van. Addig kell kibírni. De addig is vigyáznunk kell a veszélyeztetett, a különösen veszélyeztetett honfitársainkra. Vigyáznunk kell az idősekre, a betegekre, és be kell tartanunk a szabályokat. Vigyázzunk egymásra! Ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog” – zárta videótájékoztatóját a miniszterelnök.

A felsorolt korlátozásokat egyelőre harminc napra vezetik be, de szükség esetén meghosszíthatják.