×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Belefulladunk az elektromos hulladékba, pedig az, szó szerint, aranybánya

 

Egy friss tanulmány szerint világszerte 21 százalékkal nőtt az elektromos hulladék mennyisége az elmúlt öt évben. Az újrahasznosítás mértéke ugyanakkor például 2019-ben mindössze 17,4 százalék volt. De hogyan is csökkenthetnénk a keletkező hulladék mennyiségét?


Az első lépés lehet a tudatos vásárlás és a vásárlói jogaink ismerete. Ha például meghibásodik egy termék, mindenképp vigyük vissza a kereskedőhöz, főleg ha jótállási vagy szavatossági időn belül vagyunk. Ezeknek a hossza ráadásul 2021-től változik.

Január elsejétől sávos jótállási időt vezetnek be.

Tízezer és százezer forint közötti értékű termékeknél egy év lesz a jótállási idő, 101 ezertől 250 ezer forintig két év és 251 ezer forintnál drágább termékek esetében három év

– mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár az M1 Kék bolygó című műsorában.

A jótállási idő növelése támogatja a fenntarthatósági célokat is, azt, hogy a fogyasztók számára egy meghibásodott termék esetében a javítás legyen az elsődleges megoldás, ne egy új gép megvásárlása.

Magyarországon tavaly jelentősen nőtt az újrahasznosítás mértéke.

Míg 2007-ben a hulladéknak csak a 24,6 százaléka, addig 2019-ben már a 65,3 százaléka került vissza a körforgásba.

Az Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF ) Nonprofit Zrt.  2019-ben a hulladékudvaraiból 1100 tonna elektronikai és elektromos hulladékot adott át a feldolgozó partnerének – mondta a Horváth László, a FKF PR-szakreferense.

A gépek szétbontása után keletkező anyagok esetében pedig már nem is hulladékról, hanem másod nyersanyagokról beszélhetünk. Ezek közül több kifejezetten értékes, az arany, az ezüst, a réz, illetve az alumínium szerkezetek, kábelek.

Az újrahasznosítás mind környezeti, mind gazdasági szempontból jó megoldás.

Gazdaságilag sokkal kisebb erőfeszítésbe kerül az alumínium hulladékot visszaforgatni és új terméket gyártani belőle, mintha bauxitból először timföldet, aztán alumíniumot, majd  ötvözetet állítanának elő – mondta Balika István, a Metalex 2001 Kft. elektronikai hulladék szakosztályának vezetője. Hozzátette,

a vaskor óta a világon bányászott vas 60 százaléka, illetve az alumínium 70 százaléka még mindig forog a gazdaságban.

Az elektromos és elektronikai gépek az értékes komponensek mellett sokszor veszélyes anyagokat is tartalmaznak, ezért is fontos, hogy egy elromlott gép illegális hulladékként ne kerüljön ki a természetbe.

Az elektromos gépektől a hulladékudvarokon, az éves lomtalanítások alkalmával is megszabadulhatunk, sőt, igénybe vehetjük azokat a gyűjtőpontokat, amelyeket kifejezetten a veszélyes hulladékok leadására hoznak létre. Kis erőfeszítés, de ezzel sokat tehetünk a környezet megóvásáért.

A címlapfotó illusztráció.