×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: A helyzet komoly, de ijesztgetni nem kell az embereket

 

A kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! vendége volt ma reggel.


A teljes interjú itt hallgatható vissza.

Órákon belül döntés születik a halasztható műtétekről

A miniszterelnök az operatív törzs üléséről érkezett a Kossuth Rádióba. „A helyzet komoly. Elérte a családokat, rokonokat, már mindenkinek van érintett ismerőse” – mondta Orbán Viktor. Megemlékezett Szőcs Géza íróról, aki koronavírus-fertőzésben hunyt el.

Közölte:

az elemzések szerint november 21-én 2240 intenzív kórházi ágyra lesz szükség, december 10-én pedig már 4480-ra, ez 32 ezer betegágyat jelent. Ezt még tudjuk tartani.

„Itt van nagyjából a teljesítőképességünk határa” – mondta a kormányfő.

Hozzátette: hoztak döntéseket arról, hogy ha túlmegy a fertőzés ezen a határon, akkor is legyenek olyan kijelölt helyek, ahol képesek megfelelő orvosi ellátást adni, ha kell, akkor a kórházakon kívül is.

Ezért napokon, sőt, órákon belül döntés születhet a kockázat nélkül halasztható műtétek átütemezésről, hogy egyre több kórházi ágyat lehessen felszabadítani. Ez egy szakmai kérdés, a szakértői döntésektől függ – hangsúlyozta.

Az elhunytak átlagéletkora 76 év felett van, ezért a miniszterelnök figyelmet és belátást kért a fiataloktól.

A magyarországi 3200 településből csak 700-ban nincs jelen a járvány. Hét iskolában nincs semmilyen oktatás, 23 iskolában van távoktatás, és 78-ban vegyes oktatás zajlik.

A helyzet komolysága

Van egy vita az orvosok között arról, hogyan beszéljünk a vírushelyzetről, amiben

egyre többet mondják, hogy „rá kell ijeszteni az emberekre, hogy a helyzet komolyságára rádöbbenjenek”.

A kormányfő kijelentette, hogy nem akarja ijesztgetni a magyarokat, őszintén és komolyan kell beszélni a jelenlegi helyzetről.

A helyzet nehéz, egyes helyeken súlyos. Ugyanakkor az esélyeink jók. Képesek vagyunk kezelni a helyzetet.

„Ha most ősszel összefogunk, és betartjuk a szabályokat, akkor együtt és csak együtt, sikerülni fog”

– hangsúlyozta.

Folyamatosan mérlegeljük a szigorítások lehetőségét. A kormányfő elmondta, hogy hétfő óta nagyot változott a világ.

Azt látom, hogy az emberek betartják a szabályokat. Jobb az arány mint amire számítottam – mondta. Az ellenőrzések szúrópróbaszerűek, de folyamatosak. Amikor azt látjuk, hogy nem tartják be a szabályokat, akkor bezárjuk a mozit, éttermet – tette hozzá.

Őszintén és komolyan kell beszélni egymással, és úgy látom, hogy az emberek ezt megértették, hogy nincs más választás, mint hogy betartsák a szabályokat.

Van egy olyan megközelítés, hogy vagy a gazdaság, vagy az egészségügy. Elmondta, hogy nem osztja ezt a külön gazdaság, külön egészségügy megközelítést. „Ember van.”

Az embernek van egészsége és gazdasága. Ha beteg, meg kell gyógyítani, de közben élni kell.

Ez nem gazdaság versus egészségügy kérdése, a teljes embert kell nézni és az egész életet, és ennek megfelelően kell meghozni a döntéseket. Amit szem előtt tartunk az a teljes ember.

A rendkívüli jogrendre most elég a 90 nap

A rendkívül jogrenddel kapcsolatban elmondta, két hétig tartott a parlamentben a maszkviselést szigorító vita, miközben a kormánynak azonnal kellett volna dönteni. Az ellenzék két hét vita után nem szavazta meg a kormány javaslatát. „Ennek így nincs értelme” – mondta.

A parlamentet kikerülhetetlennek tartom. Minden hibája ellenére tisztelem a magyar parlamentet, de vannak esetek, amikor gyors döntésekre van szükség. Ha a járvány gyorsan terjed, gyors döntésekre van szükség

A parlament folyamatosan ülésezni fog, és tárgyalja a törvényeket, de ezzel párhuzamosan a kormánynak lesz lehetősége, joga rendeleteket hozni.

Tavasszal azért volt időkorlát nélkül a rendeleti kormányzás, mert nem tudtuk, meddig tart a járvány. Most 90 napra kértük, de nem azért, mert az ellenzék kérte, hanem azért, mert látjuk az alagút végét.

A vakcina látóhatáron belül van már

Egyre megbízhatóbb híreink vannak a vakcináról, és be tudjuk lőni, mikor állhat rendelkezésre – mondta Orbán Viktor.

„Kilencven nap múlva más lesz a helyzet, mert

valamilyen vakcina, valamilyen mennyiségben rendelkezésre fog állni

– mondta. –  Úgy látom, hogy ha jól szél fúj, jó szerencsénk van, és a jóisten is megsegít minket, akkor ez a kilencven nap elegendő lesz.”

A terror szinte már a szomszéd faluban jár

Orbán Viktor a bécsi terrortámadásról azt mondta, hogy ezek a merényletek figyelmeztető lövések, emlékeztetnek minket, hogy a járvány mellett más dolgok is fenyegetik az európai embereket. A kormánynak most egyszerre kell döntést hoznia járványügyi kérdésekben, és arról, hogy a TEK azonnal vonuljon ki az osztrák határra. „Most ilyen idők vannak. Hol a járvány, hol a terroristák.”

„Mindent megtettem, és elmondtam, ahol tudtam, hogy Európában vegyék le a szemellenzőt. Az a gondolkodás, ahogy a migrációt sok ország vezetője kezeli, az öngyilkosság” – fogalmazott.

 

Nem tűrjük az erőszakot, a terrort

A közelmúltbeli nizzai és bécsi merényletről szólva úgy fogalmazott: azok figyelmeztető lövések, arra emlékeztetnek, hogy a járványon kívül más veszélyek is fenyegetik az európaiakat.

Európa jövője szempontjából a bevándorlás nem megoldás, hanem a probléma forrása – mondta, öngyilkosságnak nevezve azt a hozzáállást, amellyel sok ország vezetője szemléli a migrációt.

Hangsúlyozta:

„a bevándorlás semmit nem old meg, de maga lesz a baj forrása.”

Magyarország nem szeretne belelépni ebbe a csapdába, ezért küzd, és nem változtat a gyakorlatán. A magyar rendszer nem teszi lehetővé, hogy egy migráns ide belépve adja be a menekültkérelmét, majd az európai szabályok miatt egy idő után ki kell engedni. „És akkor megindul Európába, és eljut, mondjuk Nizzába” – fogalmazott.

A magyar rendszer értelmében csak a környező országok magyar nagykövetségein lehet benyújtani kérelmet, és ha arra a válasz nem, akkor a kérelmező nem jöhet be; „így lehet elkerülni, hogy százezerszám legyenek bevándorlási kérelmük elbírálása alatt álló migránsok (...), akik közben szabadon mozognak és cselekednek Európában, és lesznek egyébként a terrortámadások elkövetői is” – fejtette ki a miniszterelnök.

A kormány kötelességének nevezte a keresztény kultúra, azon keresztül a béke és biztonság védelmét.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy ennek az országnak a kultúrája keresztény, és ez nem tűri a terrort, az erőszakot. Ez a kultúra rendezi be a mi életünket, és ameddig lehet biztonságban élni. A kormány dolga, hogy ezt a biztonságot fenntartsuk és ebből egy jottányit sem fogunk engedni.

Feltételek a helyreállítási alap kifizetéséről

A német elnökség várhatóan jogállamisági kritériumokhoz köti majd a kifizetéseket a hétéves költségvetés és a helyreállítási alap tekintetében. A kormányfő szerint ezeknek az ideológiai vitáknak nincs itt az ideje, ezeket félre kell tenni. Most minden felelősen gondolkodó politikusnak a járvánnyal kell foglalkozni.

Az európai gazdaság fejre állt, és most

az a feladat, hogy minél gyorsabban eljusson a pénz azokba az országokba, ahol nagy a baj,

elsősorban a déli országokhoz.

Magyarországot ez kevésbé érinti, mert a gazdaság működéséhez szükséges források a következő két évre rendelkezésre állnak – jegyezte meg.

Úgy fogalmazott: az nem hozza lázba, hogy a Soros György tenyeréből etetett újságírók, politikusok mit mondanak. Soros négy éve leírta, hogy ne adjanak költségvetési támogatást azoknak, akik nem engedik be a migránsokat.

Kijelentette: Magyarország nem zsarolható, nem fogja beengedni a migránsokat, a neki járó pénzhez pedig hozzá fog jutni.

Legjobb formában a magyar–amerikai kapcsolatok

Az amerikai elnökválasztást Orbán Viktor úgy kommentálta, hogy a hivatalban lévő elnök, Donald Trump tartózkodott Magyarország minősítgetésétől, de a korábbi demokrata kormányoktól ez nem volt idegen.

Viszont egy ilyen választás után ezt az igényt zárójelbe tehetjük, mert ha olyasmik történnének Magyarországon, mint amik most ott, leszakadna az ég – fűzte hozzá.
Trumpot Magyarország barátjának nevezte, mert mióta ő az Egyesült Államok elnöke, a magyar–amerikai kapcsolatok a valaha mutatott legjobb formájukat „futják”.

Közölte: ezért mindig is Trump mellett állt, „az eredmény meg lesz, amilyen lesz, az amerikai nép joga, hogy eldöntse, ki kormányozza Amerikát”.

„Zárójelben mondom: az meg a magyarok dolga, hogy kik és hogyan kormányozzák Magyarországot” – tette hozzá.