×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Elmaszkolt valóság: élő adásban állított valótlant a gyurcsányista háziorvos

 

Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa az ATV kedd reggeli műsorában állított valótlanságot a maszkhasználati ajánlásokról.

A Gyurcsány-párti háziorvos, Komáromi Zoltán a kormány járvány elleni intézkedéseit kritizálta az ATV-ben, ám állításai nem állják ki a valóság próbáját. Müller Cecília országos tiszti főorvos korábban azt mondta, hogy a jelenlegi szigorításokat kellene betartani mindenkinek, Orbán Viktor miniszterelnök pedig a maszkhasználat fontosságára hívta fel a figyelmet.

A gyurcsányista háziorvos szerint tavasszal a maszkhasználat fontossága nem volt ennyire hangsúlyos, mire a műsorvezető megjegyezte, hogy tavasszal a WHO is azt mondta, hogy nem szükséges a maszkviselés.

Komáromit azonban a valóság nem zavarta meg, és azt kezdte el ecsetelni, hogy a WHO tavaly (tehát bőven a koronavírus-járvány európai kitörése előtt) mondta, hogy nem szükséges a maszkokat hordani.

A DK-s orvos állításával ellentétben a WHO még március végén megjelent ajánlásában is úgy fogalmazott, hogy a maszkot csak azoknak ajánlott viselni, akiknek légúti tünetei vannak (pl. köhögnek, tüsszögnek). Ezt az álláspontjukat júniusban felülvizsgálták, és javasolták a maszkviselést a 6 évnél idősebbek számára.

Komáromi Zoltán tehát álhírt terjesztett, amikor azt állította, hogy a WHO a járvány kezdetétől a maszkviselés mellett állt.

A DK egészségügyi szakpolitikusa szerdai, online sajtótájékoztatóján azt mondta: amikor Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy valamennyi magyar állampolgár térítésmentesen hozzájuthat az influenza elleni védőoltáshoz, tisztában kellett lennie azzal, hogy annak ez évi gyártása már befejeződött Magyarországon, hiszen a vakcina gyártását általában júliusban vagy augusztus elején fejezik be, utána már csak az oltóanyag kiszerelése, engedélyeztetése és az egyéb papírmunkák vannak hátra.

Az, hogy mindenki számára ingyenessé tették a védőoltást, a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a háziorvosoknak kell „balanszírozni”, hogy a valóban betegek megkapják a vakcinát, miközben nem küldhetik el a fiatalabb és egészségesebb embereket sem – mondta Komáromi. Hozzátette, hogy amikor december elején a koronavírus mellett az influenza is elkezd majd terjedni, akkor rengeteg influenzást is el kell látni a kórházakban. Komáromi Zoltán felhívta a figyelmet, hogy egy influenzával kombinált koronavírus-fertőzés sokkal veszélyesebb mindenki számára.

Fidesz: Gyurcsányék még a járvány kapcsán is hazudnak reggel, délben meg este

A nagyobbik kormánypárt arra reagált az MTI-nek szerdán küldött közleményében, hogy a DK azt állította, a kormány nem szerzett be elég influenza elleni védőoltást, az MSZP szerint pedig a kormány nem tett semmit a koronavírus-tesztelési kapacitás bővítése érdekében.

A Fidesz válaszában elképesztőnek nevezte, ahogy

a baloldal nap mint nap ontja magából az álhíreket és a hazugságokat.

Miközben az egész ország a járvány elleni védekezéssel van elfoglalva, a baloldaltól csak annyi telik, hogy kamuvideókat gyárt, „hazudik az influenza elleni oltásról, a tesztekről, az adatközlésről és mindenről" – fogalmaztak.

A címlapfotó illusztráció.