×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Erőszakos támadásokra kell számítani a határainkon

 

Újabb részletek derültek ki annak az embercsempésznek az ügyében, akinek a kezében hétfőn eddig tisztázatlan okok miatt felrobbant egy kézigránát, miközben a rendőrök elől menekült. A férfi német állampolgár volt, Ausztriában szintén embercsempészet miatt nyomoztak ellene. Az, hogy egy gránát volt nála, nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet – mondta Bakondi György az M1-en. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a határt védő rendőröknek egyre több erőszakos támadásra kell számítaniuk – hangzott el az M1 Híradójában.


Rendszeresen fognak el rakomány között megbújt migránsokat a magyar határ közelében a rendőrök. Kedden, például 33 szír, iraki és afgán állampolgárt találtak a határőrök Aradon.

Szegeden pedig egy szerb embercsempész bukott le. Tíz migránst szállított az autójában. Az utasokról kiderült, hogy Bangladesből érkeztek, papírok nélkül. A szerb sofőrt embercsempészet gyanújával előállították, az illegális bevándorlókat pedig visszakísérték a határzárhoz.

Idén eddig már kétszer annyi embercsempészt fogtak el Magyarországon a hatóságok, mint tavaly egész évben – erről a Nemzeti Nyomozó Iroda osztályvezetője, Boross Zoltán beszélt az M1-en.

Hozzátette,

a rossz idő beköszöntével a migránsoknál óriási kereslet alakult ki az embercsempész-szervezetek iránt a Nyugat-Balkánon.

Nemcsak a bűnözők száma nő, egyre terjed az erőszak is. Hétfőn a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyéd közelében akciófilmbe illő jelenetek játszódtak le, amikor egy embercsempész kezében kézigránát robbant fel.

A rendőrök a 85-ös főúton állítottak félre egy autót, amelyben öt migráns utazott. A határsértők kiugrottak a kocsiból és menekülni kezdtek. A sofőr a kézigránáttal és fegyverrel a kezében elfutott. A rendőrök többször megállásra szólították fel, majd figyelmeztető lövéseket adtak le, és nem sokkal ezután robbant a gránát, a férfi meghalt.

Kiderült, hogy egy 52 éves német állampolgár volt, aki nem ismeretlen az osztrák hatóságok előtt. Ausztriában embercsempészet miatt nyomozást folytattak vele szemben.

Az elmenekült bevándorlókat elfogták, a kihallgatásuk folyamatban van

– erről már a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt. Bakondi György hozzátette: azt is vizsgálni kell, hogy az embercsempész miért tartott magánál ilyen veszélyes katonai fegyvert, és vannak-e terrorista szálak az eset mögött.

Bakondi György emlékeztetett: idén már több mint 29 ezer illegális bevándorlót fogtak el itthon. Köztük olyanokat is, akik csoportosan akartak áttörni a határzáron.

Hozzátette: a helyzet folyamatosan romlik, a határt védő rendőröknek így számolniuk kell az erőszakos támadásokkal is.

A címlapfotó illusztráció.