×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Csütörtöktől tovább tartanak nyitva a sírkertek

 

Csütörtöktől meghosszabbított nyitva tartással várják a megemlékezőket a fővárosi temetők, az idén mindenszentek és halottak napján a koronavírus-járvány miatt elmaradnak a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) közös megemlékezései.

A fővárosi köztemetők október 29. és november 2. között 7 órától 20 óráig lesznek nyitva.

Október 31-én nyitástól november 2-án zárásig tilos a gépkocsiforgalom a sírkertekben, kivétel ez alól a Rákoskeresztúri új köztemető, ahová ez idő alatt díjmentesen lehet behajtani. Itt kisbuszok segítik a közlekedést: a járművekre 8 óra és 17 óra között lehet felszállni.

A Budapesti Temetkezési Intézet tájékoztatása szerint csütörtöktől hétfőig a temetőirodák 8 órától 18 óráig tartanak nyitva, ezekben a járvány miatt a maszk és a kézfertőtlenítő használata kötelező. Az ügyféltérben annyi ember tartózkodhat egyszerre, ahány aktív ügyfélpult áll rendelkezésre, azon kívül várakozva be kell tartani a másfél-két méteres távolságot.

A Budapesti Közlekedési Központ a sírkertek egyszerűbb megközelítésére egyes vonalakon már csütörtökön és pénteken több járatot indít. Szombaton és vasárnap a temetőket érintő vonalakon nagyobb járművek közlekednek, a járatok sűrűbben követik egymást, és rendkívüli temetői járatok is segítik a temetőkbe kilátogatókat.

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való megemlékezéssé.