Közös megemlékezést tartott Salgótarján és Nógrád megye önkormányzata

 

Hatvannégy évvel ezelőtt ezen a napon az egész világ Magyarországot figyelte – mondta Salgótarján polgármestere az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékezve pénteken a nógrádi megyeszékhelyen.

Fekete Zsolt (Salgótarján, Szeretem! Egyesület-DK-Jobbik-LMP- Momentum-MSZP-Párbeszéd-Tarjáni Városlakó Egyesület) ünnepi beszédében hangsúlyozta, az emberek célja a lehető legtisztább és legnemesebb volt: szabadságot akartak.

Emlékeztetett arra, hogy mi vezetett el a forradalomig: a szólásszabadság megszűnése, a független, önálló véleményt alkotó emberek megfélemlítése, a koncepciós perek, a magánvagyon és a megtakarítások államosítása, az értelmiség és a polgári rétegek ellehetetlenítése és az elviselhetetlen véleményterror.


A nyugati világ nagy szimpátiával tekintett ugyan a magyarok szabadságharcára – mondta –, de a külföldi segítség csak jelképes volt, „a hatalmi érdekek nem kedveztek számunkra”.

Fekete Zsolt kiemelte: a forradalom és az azt követő leszámolások történetét mindannyian ismerjük, „mi, salgótarjániak sajnos mindenkinél jobban", azonban '56 eszménye mégsem „letargikus pontja” emlékezetünknek, identitásunknak, mivel a szabadság iránti vágyban, a közös, boldog ország víziójában osztozunk.

Salgótarján és Nógrád megye önkormányzata közösen tartotta október 23-ai megemlékezését a megyeházán, az 1956-os szabadságharc Nógrád megyei mártírjai emlékére állított emléktáblánál.

Az '56-os emlékfutást, amelyet 1992 óta minden évben megrendeztek Salgótarjánban október 23-án, idén a járványhelyzet miatt nem tartották meg, így először nem volt ott a Vásártér körül a megszokott többezres tömeg, fiatalok, családok.

Bablena Ferenc (Fidesz-KDNP), a Nógrád megyei közgyűlés alelnöke a koronavírus-járványra utalva ugyanakkor azt hangsúlyozta: nem lehet olyan idő, nem lehet olyan helyzet, nem lehet olyan kényszerítő körülmény, hogy a magyar szabadságharcokról ne emlékezzünk meg.

Sulyok László, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) Nógrád megyei szervezetének elnökhelyettese azt mondta: ha a szovjet csapatok „nem tarolják le” a szabadságharcot, most előbbre tartanánk minden szempontból, gazdasági fejlettségben, politikai kultúrában is.

A salgótarjáni rendezvényen a szervezők előírták a másfél méteres védőtávolság betartását és a szájmaszk viselését.