×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb tárgyakkal folytatódnak az őszi érettségi vizsgák

 

Csütörtökön is folytatódnak az őszi érettségi vizsgák, a diákok angol nyelvből, kémiából, gazdasági ismeretekből, katonai alapismeretekből és pszichológiából adnak számot tudásukról. A vizsgákat országszerte a járványügyi intézkedések betartásával rendezik.

Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint angol nyelvből középszinten 390 helyszínen 12 518, emelt szinten 94 helyszínen 5232 vizsgázó tesz érettségit.

Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségik szerkezete minden idegen nyelv esetében azonos.

Középszinten az írásbeli időtartama 180 perc. Az első feladatlap (olvasott szöveg értése) kitöltésére 60, a másodikéra (nyelvhelyesség) 30 perc áll rendelkezésre; 15 perces szünet után hallott szöveg értésére vonatkozó feladatlap megoldása következik 30 percben, majd 60 perc áll rendelkezésre az íráskészséget vizsgáló feladatsorra.

Az emelt szintű írásbeli 240 perces. A vizsgán az előzőekben is felsorolt feladatlapok szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam 70, 50, 30 és 90 perc.

Kémiából középszinten 24 helyszínen 32, emelt szinten 25 helyszínen 315 vizsgázó tesz érettségi vizsgát.

A kémia írásbeli vizsga középszinten 120 percig tart, a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására. A feladatsor általános, szervetlen és szerves kémiára vonatkozó kérdéseket tartalmaz.

A feladatsor típusai: feleletválasztásos kérdések, táblázatkiegészítés, reakcióegyenletek kiegészítése, elemző feladatok, elméleti kérdések, számítási feladatok és egy esettanulmány típusú probléma megoldása. Az elérhető maximális pontszám 100 pont.

Vizsgázónként szükséges segédeszköz: függvénytáblázat periódusos rendszerrel és szöveges adatok tárolására, megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, amelyekről a vizsgázó gondoskodik.

Az emelt szintű kémia írásbeli vizsga 240 perces, a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására. A feladatsor azonos számban tartalmaz általános, szervetlen és szerves kémiai kérdéseket.
Gazdasági ismeretek vizsgatárgyból emelt szinten négy helyszínen öt vizsgázó érettségizik.

A gazdasági ismeretek vizsgatárgy emelt szintű írásbeli feladatlapjának megoldására 180 percük van a vizsgázóknak, a feladatok - amelyek lehetnek feleletválasztós, rövid választ vagy számítást, ábrázolást igénylő feladatok - a makroökonómia, a mikroökonómia és a nemzetközi gazdaság témaköreire vonatkoznak.

Katonai alapismeretekből középszinten egy helyszínen egy, emelt szinten két helyszínen három vizsgázó érettségizik. Pszichológia tárgyból középszinten egy helyszínen egy vizsgázó érettségizik.