×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb részletek derültek ki az otthonfelújítási támogatásról

 

Újabb részletek derültek ki az otthonfelújítási támogatásról. Azok a szülők, akik tartósan beteg gyermekük után otthongondozási díjat kapnak, a gyermek életkorától függetlenül jogosultak lesznek a juttatásra. Azt pedig a múlt héten jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ismét öt százalék lesz az újépítésű lakások áfája. Zsigó Róbert parlamenti államtitkár egy rádióinterjúban azt mondta: a kormány hamarosan újabb elemeit ismerteti az otthontermetési programnak – derült ki az M1 Híradójában.

Januártól már felújításra is lehet támogatást igényelni. Tovább bővül ugyanis a családi otthonteremtési kedvezmény. Legyen szó energetikai korszerűsítésről, bővítésről vagy a fürdőszoba felújításáról, a költségek felét az állam állja, legfeljebb hárommillió forintig. Azok igényelhetik, akik legalább egy gyermeket nevelnek.

A feltételek között lesz egy életkori határ, de ez alól kivételt élveznek majd azok a szülők, akik tartósan beteg gyermekük után otthongondozási díjat kapnak – erről a családokért felelős tárca nélküli miniszter beszélt pénteken az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Novák Katalin kiemelte,

a program hazai forrásból valósul meg, amelynek köszönhetően mind a munkadíjat, mind az anyagköltséget el lehet majd számolni.

A Magyar Államkincstár lesz ebben a partner. Nem lesz előzetesen helyszíni felmérés, ahol bárki jóváhagyná, hogy ez a felújítás rendben van-e. Hanem, amikor elvégezték a munkákat, összegyűjtötték a számlákat, benyújtják a Magyar Államkincstárhoz, és rövid határidőn belül megkapják az utalást” – mondta Novák.

A mostaninál kedvezőbb feltételekre számíthatnak jövőre azok a családok is, akik új építésű házat vásárolnak. Januártól ugyanis a mostani 27 százalékról öt százalékra csökken az új ingatlanok áfája.

A csok-os családok még ezt az összeget is visszaigényelhetik, vagyis teljesen áfamentesen juthatnak új otthonhoz.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb otthonteremtési programját indítottuk el – erről már a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Zsigó Róbert azt hangsúlyozta,

a kormány járványhelyzetben is támogatja a családokat. Azt remélik, a program a gazdaságot is élénkíti majd.

Az államtitkár hozzátette: hamarosan újabb, nagyszabású elemekkel bővül a kormány otthonteremtési programja.

A címlapfotó illusztráció.