Fürjes: A kormánynak támogatnia kell Budapestet, de nem gyámkodhat felette

 

A mindenkori kormánynak támogatnia kell Budapestet, de az is igaz, hogy nem gyámkodhat felette – mondta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

A műsorban arról beszéltek, hogy a kormány sikeresnek értékelte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) csütörtöki ülését, Budapest vezetése viszont úgy látta, hogy a nagy ügyekben nem haladtak előre, vagyis ellentétesen értékelték a találkozót.

Fürjes Balázs hangsúlyozta,


Magyarországon két szereplőnek feladata Budapest építése: a mindenkori kormánynak és a mindenkori városvezetésnek, és nekik kutya kötelességük párbeszédet folytatni, valamint keresni az együttműködés lehetőségét.

Az a budapestiek érdeke, hogy ha vannak is politikai különbözőségeink, a vitákat folytassuk le, bátran vállaljuk fel. Az, hogy vannak vitáink, még nem ok arra, hogy ne álljunk szóba egymással” – hangsúlyozta.

Hozzátette, a csütörtöki ülésen a kormánynak több, a fővárost támogató javaslata volt, ugyanakkor azt is világossá tették, hogy nem tudnak adóemelési, megszorító vagy Budapest eladósodottságát növelő javaslatokat támogatni.

Kiemelte, hogy

a Demszky-féle városvezetés egyszer már adósságcsapdába vitte Budapestet és a nemzeti kormánynak 375 milliárd forint adósságot kellett átvállalnia 2010 után –ez még egyszer nem fordulhat elő.

A támogató javaslatok között megemlítette, hogy tehermentesítenék Budapestet, és több fejlesztés költségét a kormány átvállalná; sőt garanciát is adnának arra, hogy ezeket a fejlesztéseket csak a főváros által jóváhagyott tervek alapján építenék meg. Fürjes Balázs szerint szóba került a Biodóm, a Gellért-hegyi sikló, a pesti rakpart teljes megújítása és a budai fonódó villamoshálózat meghosszabbítása.

Elmondta azt is, a főváros időt kért a javaslat megfontolására.

Ugyanakkor az is a budapestiek érdeke lenne az államtitkár szerint, hogy a Nagykörúton, főleg most, a rossz idő beköszöntével, megszűnjön a biciklisáv, de ezt a javaslatot a főváros nem fogadta el.


A teljes beszélgetés itt hallgató meg.

A címlapfotó illusztráció.