Róna: Heislernek fennhangon kellett volna kikelnie Bíró László ellen

 

Gyenge, határozatlan – Orbán Viktor a Mazsihiszt, személyesen annak elnökét, Heisler Andrást tartja felelősnek azért, hogy a baloldali pártok egy antiszemita jelöltet támogattak a szerencsi időközi parlamenti választáson – értesült a Mandíner.

A portál a miniszterelnökhöz közel álló forrásra hivatkozva azt írja, hogy a kormányfőben megütközést keltett, hogy Heislerék az ügy súlyát relativizálva határozatlanul nyilvánultak meg a judapestező jelölt ügyében, akit végül egységesen támogatott a baloldal és annak vezető politikusai Gyurcsány Ferenctől Karácsony Gergelyig.

Róna Tamás főrabbi, a rabbitestület elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában úgy fogalmazott, a mai magyarországi zsidóság traumatizált, génjeikben hordozzák a 76 évvel ezelőtti eseményeket.


Kifejtette, a jelenlegi kormány mindent megtesz, hogy ez a traumatizált kisebbség a lehető legjobb körülmények között élhesse meg a vallását és emlékezhessen veszteségeire.

Szerinte maga a neológ zsidóság vezetője, Heisler András és a maga köré gyűjtött, érdekvezérelt vallási és világi vezetők játszanak rá a zsidóság traumájára.

„Heisler úr kettős játékot játszik. Kinyújtja a kezét az állami milliárdokért, hogy saját eredményeként korteskedhessen az állami támogatásokból finanszírozott projekteken. Közben azonban befelé folyamatosan kijátssza az antiszemita kártyát” – fogalmazott a főrabbi.

Kiemelte, Heisler félelemkeltéssel próbálja maga mellé állítani a zsidókat, azt sulykolja, hogy a miniszterelnök született antiszemita.

Róna Tamás azt mondta, ez hazugság, hiszen a zsidóság sohasem élhetett akkora biztonságban, soha nem volt ilyen színes a zsidó közélet, mint ma. Kijelentette, Heisler úr nem hibát követ el, hanem bűnt, amikor a kormány ellen „tüzeli” a zsidóságot.

„Bíró László 2018-ban többször is megengedhetetlen antiszemita kijelentéseket tett, még hozzá nagy nyilvánosság előtt. Heislernek fennhangon kellett volna kikelnie Bíró indítása ellen, de tudta hogy az érdeke mást diktál, tudta, nem a balliberális oldal az ő bázisa” – zárta.


, de tudta, hogy az érdeke mást diktál, nem a balliberális A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.