Borsodban megbukott a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali koalíció

 

Magabiztosan, a korábbiaknál jobb eredménnyel nyerte a Fidesz–KDNP a tegnapi borsodi időközi országgyűlési választást. A kormánypártok jelöltje, Koncz Zsófia jutott a parlamentbe. A baloldali pártvezetők a vereség ellenére arról beszéltek, hogy sikeres volt az összefogás. A Fidesz szerint viszont megbukott a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali koalíció, ami a hatalomért és a pénzért mindenre képes. Elemzők szerint vita indulhat a baloldalon, hogy van-e értelme a hatalomért mindenkit bevenni az ellenzéki koalícióba – hangzott el az M1 Híradójában.

Forrás: MTVA

Csaknem 78 ezer szavazópolgárt vártak vasárnap az urnákhoz Borsod magye 6-os számú választókerületében. Arról kellett dönteniük, hogy ki lesz a térség országgyűlési képviselője. Az időközi választást azért írták ki, mert júliusban motorbalesetben elhunyt a Fidesz térségi képviselője, Koncz Ferenc.


A választáson a kormánypártok jelöltje, Koncz Zsófia a szavazatok 51 százalékát szerezte meg. A baloldal jelöltje, Bíró László a voksok mindössze 46 százalékát kapta. Ezzel maradnak a parlamenti erőviszonyok, vagyis a kormánypártoknak továbbra is meglesz a kétharmados többségük az Országgyűlésben.

„Egy olyan kampányt sikerült véghezvinni, amelyre édesapám is nagyon büszke lenne. Nem csak azoknak a képvislője szeretnék lenni, akik rám szavaztak, hiszen nagyon fontosnak tartom, és egy nagyon jó dolog volt, hogy ennyi ember a mai napon egy időközi választáson elment szavazni. Úgyhogy, én az egész térséget szeretném képviselni, szeretnék együtt dolgozni, folytatni a közös munkát, a megkezdett munkát” – értékelte a választási eredményt a Fidesz–KDNP jelöltje, Koncz Zsófia.

Orbán Viktor közösségi oldalán gratulált Koncz Zsófiának.

A miniszterelnök azt írta: Édesapád most nagyon büszke lenne rád, ahogy mindannyian azok vagyunk. Találkozunk a parlamentben!

A baloldal jelöltje, Bíró László elismerte vereségét.

„Gratulálok dr. Koncz Zsófiának. Őszintén hiszem, hogy a megyei közgyűlésből végig tudom majd kísérni a munkáját, és ennek a 42 településnek azokat a megtett ígéreteket, amelyek elhangzottak a kampány folyamán vagy az elmúlt tíz évben, azokat meg fogja tudni valósítani” – mondta az ellenzék közös jelöltje.

Megbukott a Gyurcsány-koalíció

Borsodban megbukott a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali koalíció, ami a hatalomért és a pénzért mindenre képes – így értékelte az időközi választást a Fidesz. Közleményükben azt írják: az emberek azt üzenték, hogy nem kérnek abból a baloldalból, ami egyszer már tönkretette az országot.

Az Origo arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz még sohasem kapott ebben a körzetben 50 százaléknál több szavazatot.

A lap emlékeztet: a baloldal felsorakozott a jobbikos Bíró László mellé, aki Judapestnek nevezte Budapestet, valamint tetűcsúszdásoknak az izraeli állampolgárokat. Ráadásul nemcsak Gyurcsány Ferenc DK-elnök, hanem Karácsony Gergely főpolgármester súlyos vereségét is jelenti a borsodi választás. Hiszen a főpolgármester is kampányolt a nyíltan antiszemita jelölt mellett.

Vita lesz a baloldalon arról, hogy működik-e az eddig tervezett együttműködés, vagy éppen arról van szó, hogy ez a hatalom érdekében kötött hazug hamis koalíció – erről a Nézőpont Intézet igazgatója beszélt az M1-en.

„Hatalmas vita fog a baloldalon kirobbani arról, hogy az eddig tervezett együttműködés működik-e, érdemes-e a közös listát erőltetni, vagy arról van szó, hogy ez a hatalom érdekében kötött hazug, hamis koalíció csupán, amiben összeegyeztethetetlen elemeket: egy volt antiszemita pártot és egy antiszemitizmus ellen mindig küzdő baloldali pártokat próbáltak összekovácsolni. Tehát itt egy hatalmas vita következik, aminek Borsod 6. számú választókörzete csak a tesztterepe volt, de valójában 2022 áprilisa az igazi nagy kérdés, hogy milyen formában indul a baloldal” – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel.

Koncz Zsófia édesapja korábbi eredményét is meg tudta haladni, ami azt jelenti, hogy nagyon stabil országszerte a Fidesz–KDNP támogatottsága – ezt már Boros Bánk Levente mondta az M1 Ma reggel műsorában.

A Nézőpont Intézet vezető elemzője úgy látja: az ellenzék úgy tekintett erre az időközi választásra, mint egy főpróbára.

„Gyurcsány Ferenc néhány héttel ezelőtt meg is hirdette valójában ezt a kampányt a ’22-es választásra, tehát hogyha megnyerik ezt a hétvégi időközi választást, akkor ez a lendület elviszi őket 2022-ig. És ez pontosan úgy tűnik, hogy meg is bukott, a tét az saját maguk számára magas volt, ők tették magasra ezt a lécet, és nem tudták megugrani” – mondta Nézőpont Intézet vezető elemzője.