×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Tavasz végére lehet teljesen elérhető a vakcina

 

A legfrissebb gazdaságvédelmi intézkedés, hogy öt százalék lesz a lakásépítés áfája 2022-ig. A pénzügyminiszter szerint Magyarországon megkezdődött a gazdasági kilábalás.

Más országokban a fogyasztást ösztönözték, hazánkban a beruházásokat

A kutatásra költött pénzek meghozták az eredményt, de összegezni majd a járvány vége után lehet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjúban.

A kormányfő hozzátette, hogy

összeurópai szinten eurómilliárdokat költünk a vakcina fejlesztésre,

de a dolgok jelenlegi állása szerint az oltóanyag a jövő év közepére válhat a magyarok számára is elérhetővé.

Magyarországon munkaalapú gazdaság jellemző, ezért másképp védekezett az ország

A családi beruházások aktiválásához a kormány beindít egy építőipari, otthonteremtési motort, mert a legnagyobb értékű családi beruházás mindig az otthonteremtés és a lakásfelújítás – mondta Orbán Viktor.

Az ötszázalékos lakásáfa – és további várható intézkedések, például lakásfelújítási kedvezmény – a válságkezelő logika soron következő lépése – jelezte.

A pénzügyminiszter szerint Magyarországon megkezdődött a gazdasági kilábalás. Orbán Viktor hozzáfűzte: ha Varga Mihály azt mondja, hogy vannak biztató jelek, azt nyugodtan megszorozhatjuk kettővel.

A következő néhány hónap lesz az igazán mérvadó. Erre a járványra minden ország más választ adott. A miénk más, mint a többieké. Már márciusban a második hullámra készültünk – fogalmazott a miniszterelnök.

Kiemelte: Magyarországon munkaalapú gazdaság jellemző, ezért másképp védekezett, mint a legtöbb nyugat-európai állam. Míg

más országokban a fogyasztást ösztönözték, hazánkban a beruházásokat.

A munkahelyek védelmén és a családok támogatásán volt a hangsúly.

A kormány felfogása szerint a legnagyobb gazdasági veszélyt a kivárás jelenti, mivel a gazdaság megáll, ha a vállalkozások és a családok kivárnak a beruházásokkal, a vásárlásokkal. Ezért is adott a kabinet nagyon sok pénzt több mint 900 vállalkozásnak beruházásra, ez 300–400 milliárd forintnál több beruházást jelentett, és megmentett 155 ezer munkahelyet – fejtette ki. Azt kell mondanunk a vállalkozóknak, hogy ne kivárjanak, csinálják! – hangsúlyozta.

A győzelem jelentése, hogy bírjuk a terhelést a vakcina elkészültéig

Kétfajta módon lehet nézni a világra. Vannak azok, akik azt hiszik, hogy a világ a vesztébe rohan, és vannak azok, akik azt gondolják, hogy természetesen történnek rossz dolgok, de a világ rendre talál megoldást ezekre a problémákra. Én az utóbbi csoportba tartozom – fogalmazott.

Ha egyszer tudtunk győzni, akkor

a második hullám esetében is győzelmet arathatunk.

Ez az én felfogásom. Mit jelent a győzelem? Hogy az orvosok, mentősök, ápolók, egészségügyi dolgozók bírják a terhelést addig, amíg megérkezik a vakcina – tette hozzá.

Megítélése szerint annál sikeresebb a védekezés, minél később jön el az a pillanat – ha egyáltalán el kell jönnie –, amikor ütemezett műtéteket kell halasztani. A következő három hétben ilyen lépésre nem kell számítani – közölte.

Arról, hogy a parlament egyöntetűen elfogadta az orvosok béremelését, azt mondta: „Olyan időket élünk, amikor mindent el tud képzelni az ember. Volt már erre példa korábban. Ez csak a mostani baloldali magatartás fényében tűnik meglepőnek.”

Nekünk a védekezés mindennapjaiban gondot okoz, hogy a baloldal hátráltatja a munkát. Megtámadják a legfontosabb résztvevőket, például a tiszti főorvos asszonyt, vagy meghamisított videókat gyártanak. A baloldalnak nem az országgal, hanem a kormánnyal szemben kell ellenzékben lennie, de az, hogy járvány idején nem támogatja a közös védekezést, azt jelenti, hogy az ország ellenében tesz.

A baloldal most az emberek ellen dolgozik

– fejtette ki.

Először az ápolók béremeléséről döntöttek

Hozzátette: már tíz évvel ezelőtt sem az orvosok hiánya volt a legnagyobb probléma, hanem az ápolóké. Ezért először, 2018-ban az ápolók bérének rendezéséről döntöttek, utána a kórházfelújításokról határoztak, majd most jött

a legnehezebb feladat, az orvosok bérének emelése,

melyhez az orvosi kamara javaslata kellett. A kamara javaslatait betűről betűre elfogadtuk – jelentette ki.

A részletkérdéseket – a háziorvosok helyzetét, a magánpraxis kérdését, az állami alkalmazás viszonyát, az orvosválasztás lehetőségét – az év végéig rendezik – közölte.

A baloldal, ha veszélyes embert lát, megpróbálja levadászni

Katarina Barley német EP-alelnök Magyarországot érintő bírálataira – például a korrupcióval kapcsolatban – a miniszterelnök úgy reagált: „Ez így megy, már nem is tudom hány évtizede. A baloldal, ha veszélyes embert lát – nem akarok dicsekedni, de az én esetemben erről van szó – akkor megpróbálja levadászni. A baloldalnak van egy ilyen reflexe.” Felidézte, 1989-ben azt terjesztették róla a kommunisták, hogy fehér Mercedesszel jött haza Oxfordból.

Baloldali reflexnek nevezte, hogy jobboldali politikusokat korrupcióval vádolnak, ami szerinte „hatékony”, mert az emberek mindig magukból indulnak ki, és azt ugyan nem tudják, történt-e korrupció, de hogy történhetett volna, az biztos.

Persze az ember aztán kiáll az igazáért, megvédi magát, választást nyer – én is azért ülök itt–, tehát ez nem egy istencsapás, amit ne lehetne elhárítani, de egy jól bejáratott rendszer” – emelte ki.

Amikor a németek csinálják ezt, arra azért emlékeztetnünk kell, hogy a német nyelvterületeken a korrupció nagyobb, mint Magyarországon. Ma a világ sajtója attól hangos, hogy van egy hatalmas globális pénzmosási botránysorozat, melynek a középpontjában egy német bank áll. De a korrupciós ügyekben rendre okoskodó skandinávoknál is bedőlt két-három akkora bank, hogy magával rántott egy csomó kisebbet más országokban is. Pénzmosás – húzta alá a kormányfő.

Nem szeretem, ha a nyugatiak azt a pozíciót veszik föl, hogy ők hibátlanok, például korrupcióban fölötte állnak a világnak, vagy legalábbis Közép-Európának, mi közép-európaiak pedig korruptak vagyunk. Ez nem felel meg a valóságnak.

Egyikünk sem hibátlan, de egyikünk sem eleve bűnös”

– tette hozzá.

Orbán Viktor kiemelte: nem lehet azt mondani, hogy csak azért, mert egy kormány azért nem korrupt, mert német vagy nyugati, vagy csak azért korrupt mert közép-európai. Ezt el kell utasítanunk. Az ügyeket szépen egyenként, mindig higgadtan végig kell venni, ki kell vizsgázni.

Ha valóban a Merkel asszony logikáját követjük, hogy hogyan hasznosulnak a beruházott összegek, akkor azt tudjuk mondani, hogy ha nem is hibátlan ország, de Magyarországon ezek az összegek jól hasznosultak” – hangsúlyozta.

Amíg Soros Györgynek ilyen befolyása van az unióban, ki kell mondanunk, hogy az unió korrupt

A kormányfő elmondta, hogy a nemzetközi támadásoknak egy közös nevezője van: Soros György.

Megveszi a nyugat-európai politikusokat. Nem arról van szó, hogy magasztos célok érdekében járkál a brüsszeli hivatalok folyosóin, hanem arról, hogy pénzt akar keresni. Ezért vesz meg képviselőket. Na ez a korrupció. „Amíg Soros Györgynek ilyen befolyása van az unióban, ki kell mondanunk, hogy az unió korrupt” – jelentette ki.

Soros György fenyegetéséről elmondta,hogy  jelenleg egy nyílt csata zajlik, az emberei bent vannak az unióban, a spekuláns pedig kiadta a parancsot.

Hozzátette: azért is komolyan kell venni Soros György újabb hadüzenetét, mert a baloldal örömét leli abban, hogy a saját fajtája ellen az idegenek oldalára áll, az idegenekkel fog össze.

Ez számunkra, nemzeti érzelmű jobboldali emberek számára nehezen érthető reflex

 

– fogalmazott Orbán Viktor.


Orbán Viktor rádióinterjúja