×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tíz éve történt a vörösiszap-katasztrófa

 

2010. október 4-én a Mal Zrt. Ajka melletti tározójának gátja átszakadt, és egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap öntötte el Kolontárt, Devecsert, Somlóvásárhelyet és a környező 40 négyzetkilométernyi területet.

A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. A helyreállításra, újjáépítésre az állam több mint 30 milliárd forintot fordított, teljes kártalanításban részesültek a károsultak és senki nem maradt otthon nélkül. A katasztrófa elhárításának irányítását regionális tiszti főorvosként Müller Cecília végezte.

Az ügyészség a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai telephelyén, a X-es számú vörösiszap-tároló kazettánál 2010 októberében bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás bűntette, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és természetkárosítás vétsége, továbbá hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat január közepén 15 ember ellen.

A vörösiszapper minden vádlottja tagadta bűnösségét és felmenését kérte a bíróságon. 2019 decemberében megszületett a másodfokú ítélet az ügyben, a bíróság az elsőrendű vádlottat, B. Zoltánt, a Mal Zrt. egykori vezérigazgatóját 4 év, a másodrendű vádlottat D. Józsefet – a cég egykori műszaki igazgatóját – 3 év végrehajtandó börtönre ítélte.


A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójának gátja 2010. október 4-én átszakadt, mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki a gátszakadás miatt. A katasztrófa három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – érintett, csaknem 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága került veszélybe (Fotó: MTI/H. Szabó Sándor)

Vörösiszap borítja az ipari katasztrófa által sújtott Veszprém megyei Kolontár utcáit 2010. október 6-án. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt (Fotó: MTI/H. Szabó Sándor)

(Fotó: MTI/Varga György)

Munkagéppel mentik az embereket 2010. október 4-én Devecseren, miután Ajkán átszakadt az iszaptároló gátja, és az erősen mérgező iszap elérte a települést. Az víz rendkívül erős, 13 pH-értékű lúgot tartalmazott (Fotó: MTI/Nagy Lajos)

Horváth József devecseri házának kertjét is elöntötte az iszap (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Vörösiszappal borított, elszállításra váró, kidobott lakberendezési és használati tárgyak egy devecseri ház előtt a vörösiszapömlés után. Mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap zúdult 2010. október 4-én gátszakadás miatt Devecserre, Kolontárra és Somlóvásárhelyre (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Orbán Viktor miniszterelnök (k) tájékozódik a védekezési munkálatokról és a kárfelszámolásról az ipari katasztrófa által sújtott Veszprém megyei Kolontáron. Balról Ékes József, a Fidesz országgyűlési képviselője, jobbról Muhoray Árpád, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábbi főigazgatója (Fotó: MTI/ Mohai Balázs)

Orbán Viktor miniszterelnök (j) a katasztrófa után felkereste a károsultakat, a Veszprém megyei Kolontáron is látogatást tett (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Vörösiszappal elöntött épületek Kolontáron, 2010. október 12. (Fotó: MTI/H. Szabó Sándor)

Devecseren fáklyás felvonulással emlékeztek a katasztrófa egyéves évfordulójára 2011. október 4-én (Fotó: MTI/Marjai János)

Magyar György (b2) és Bánáti János (j2) ügyvédek, valamint B. Zoltán (k) elsőrendű vádlott a Veszprémi Törvényszéken, ahol elkezdődött a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper 2012. szeptember 24-én. Az ügyészség a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. ajkai telephelyén, a X-es számú vörösiszap-tároló kazettájánál 2010 októberében bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás bűntette, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és természetkárosítás vétsége, továbbá a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat január közepén (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Családi házak a Veszprém megyei Kolontár új lakóparkjában 2011. július 23. (Fotó: MTI/H. Szabó Sándor)

Drónnal készült felvétel a katasztrófa után épült devecseri lakóparkról 2015. szeptember 30-án (Fotó: MTI/Ruzsa István)

Emléktáblát helyeztek el a kolontári emlékparkban, 2015. szeptember 30. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Angyalszobor a kolontári emlékparkban, 2015. szeptember 30. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulóján tartott fáklyás felvonulás résztvevői Kolontáron 2015. október 4-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az elsőrendű vádlott B. Zoltán a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásának ítélethirdetésén a Győri Törvényszék tárgyalótermében 2019. február 4-én. A bíróság tíz ember, köztük az első- és másodrendű vádlott bűnösségét mondta ki. Az első- és a másodrendű vádlottat, a Mal Zrt. volt vezérigazgatóját és műszaki vezérigazgató-helyettesét letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Öt vádlottat felmentettek (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)