×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szarka Gábor: Olyan fejlesztésekkel készülünk, amelyekre még nem volt példa az SZFE történetében

 

Külső helyszínen, de megkezdte munkáját Szarka Gábor a SZFE új kancellárja. Bár nem könnyű számára a munka úgy, hogy nem léphet be az intézmény épületébe,mégis igyekszik minden fontos információt megtudni annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb döntéseket hozzák, és elindíthassák a fejlesztéseket, amelyekhez hasonlók még nem voltak az egyetem történetében.

Megkezdte munkáját Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új kancellárja. Azonban első alkalommal nem jutott be a Vas utcai épületbe a hallgatók blokádja miatt. Csütörtökön a dikáok a Szentkirályi utcai épületet is elbarikádozták.

A helyzet nem egyszerű, de természetesen megkezdtem a munkát, ahogy Novák Emil filmrendező és Zalán János színész, producer, a két rektorhelyettes is”– mondta Szarka Gábor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátette, már megtartotta az első eligazítását a közvetlen beosztottjainak, igaz ugyan, hogy külső helyszínen, de most már könnyebb lesz a kapcsolattartás, mivel sikerült belépnie az egyetem levelezési rendszerébe is.

Kihangsúlyozta,

a hallgatók barikádját nem fogják erőszakkal felszámolni, inkább legjobb tudásuk szerint igyekeznek külső helyszínről végezni a munkájukat és biztosítani a belső rendet,

illetve igyekeznek információkhoz jutni, és az információk fényében megfelelő döntéseket hozni.

Természetesen

célszerűbb lenne a párbeszéd a bent lévőkkel, de erre kevés lehetőség van, mivel a barikádot alkotó hallgatók és tanáraik semmi jelét nem mutatják a tárgyalási szándéknak.

Újabb fordulat, hogy csütörtökön több beosztott is sztrájkot hirdetett – mondta. Hozzátette, nyolc követelést fogalmaztak meg, ebből hatot a fenntartóval szemben, így ezzel ő, mint munkáltató nem tud foglalkozni, csupán két pontra tudott megoldást kínálni, de a sztrájkbizottság azt sem fogadta el, annak ellenére sem, hogy megígérte:

januártól 15 százalékos béremelést biztosítanak számukra.

Hozzátette, így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a sztrájkbizottság helyett a munkáltató képviseli a munkavállalók érdekeit.

Kiemelte, ha a tüntető hallgatók és oktatóik elfogadnák a kuratórium létét, és végre elkezdődhetne normális körülmények között a munka, akkor olyan fejlesztések, olyan fejlődés indulna el, amelyre az egyetem történetében eddig nem volt példa.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.