×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Így „ejtett” 20 méterről füstgránátot a rendőrsorfalra a Momentum elnöke – VIDEÓ

 

Egy játékboltban is kapható füstszóró eszközt ejtettem két rendőrsorfal közé – így fogalmazott Fekete-Győr András, a Momentum elnöke kedden, miután hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt vádat emeltek ellene. Az ügyészség által közzétett videóból azonban kiderült, hogy a politikus egy mondaton belül kétszer is elferdítette az igazságot: vízilabdásokat megszégyenítő 20 méteres „ejtése” van, füstgránátot pedig egy magyarországi játékbolt sem árul.

A munka törvénykönyvének módosítása ellen, eredetileg békésnek hirdetett tiltakozás, hamar erőszakos megmozdulásba fordult a Parlament előtt 2018 decemberében. Az Országházat védő rendvédelmi erők felé folyamatosan repültek az üvegek, petárdák és füstbombák.

Az erőszakos tüntetők között volt a Momentum elnöke, Fekete-Győr András is, aki az ATV élő adásában ismerte el, hogy egy füstgránátot dobott a rendőrök közé. Viselkedését akkor azzal magyarázta, hogy a füstgránát szerinte esztétikus.

Nagyon szép nagy füstöt kreál, ez pedig az embereket nyilván még inkább lázba hozza, és ad egy hangulatot az egésznek” – mondta cinikusan a politikus, aki élő adásban lázította az embereket, hogy kövessék példáját – hangzott el az M1 Híradójában.

A Momentum elnöke kedden a Legfőbb Ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján már egészen másképp emlékezett a 2018-as eseményekre: „2018 decemberében egy rabszolgatörvény-ellenes tüntetésen

egy játékboltban is kapható lila füstszóró eszközt ejtettem két rendőrsorfal közé.”


Az ügyészség által közzétett videófelvételen azonban jól látható, hogy Fekete-Győr András kivételesen jó formában volt aznap. A körülbelül 20 méterről megindított mozdulat az ügyészség által közzétett felvétel tanúsága szerint inkább hasonlít egy egészséges dobásra, és

maximum vízilabdás berkekben nevezhető „ejtésnek”.

A munka törvénykönyve módosításának sajátos, elferdített megnevezését nem feszegetve, a Momentum elnöke egy mondaton belül két esetben is hazudott. Az elegáns „kiejtéséről” szerényen nyilatkozó politikus kezét elhagyó füstgránáthoz hasonló eszköz ugyanis nem szerepel a magyarországi játékboltok polcain.

A gyerekek szeretnek játszani a tűzzel, a játékboltok azonban pirotechnikai eszközökkel nem „dolgoznak” a kezük alá.

Füstszórót, füstbombát, füstgránátot a hirado.hu keresése alapján egyik magyarországi, a gyerek igényeit kiszolgáló kereskedelmi egység sem árul.

A csúsztatások sora itt még nem ért véget. A Parlamentet védő rendőrök közé pirotechnikai eszközt dobó Fekete-Győr András ellen hivatalos személy elleni erőszak a vád. Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést kért – tehát nem küldené börtönbe a vádlottat –, Fekete-Győr András ennek ellenére úgy nyilatkozott: a hatalom bilincsben akarja látni.

(Fotó: ugyeszseg.hu)

Ha bárki rendőrre támad, bárhol egyébként az európai jogállamokban, annak számolnia kell azzal, hogy – pártelnöktől a cipészen át a pékig – ennek jogkövetkezménye lesz. Butaság, de egy politikus részéről felelőtlenség is ilyenkor az ügyészséget, a rendőrhatóságot bármivel megvádolni,

vagy a jogállamot kárhoztatni. Hiszen, hogyha felvétel bizonyítja, és ha a saját nyilatkozat is bizonyítja, hogy ott volt az érintett a helyszínen, tárgyat hajított a rendőrsorfal felé, és a tárgy alkalmas volt arra, hogy sérülést okozzon bármelyik rendőrnek, rendőrnőnek, akkor a tényállásszerűség felmerülhet” – nyilatkozta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője az M1-nek.

A Momentum elnökének 20 méteres dobásával kapcsolatban a hirado.hu Steinmetz Ádámot, a Jobbik politikusát is megkereste, hiszen az ellenzéki összefogás révén pártja Fekete-Győr Andrásékkal egyre szorosabb kapcsolatot ápol. Arra a kérdésre, hogy Fekete-Győr András tette valóban csak a köznyelvben ismert ejtés volt-e, vagy mozdulata inkább kapura lövésre hasonlított, az olimpiai bajnok vízilabdázó úgy fogalmazott: „A vízilabdában a kapura dobásnak számos technikai tárháza van, mint például lövés, tolás, pöckölés, svéd csavar, óhéber, húzás, doppler, valamint ívelés, vagy más néven ejtés. Vízilabdában tehát

az ejtés azt jelenti, hogy a játékos a labdát úgy dobja a kapura, hogy átejti, átíveli azt a védeni igyekvő kapus kezei felett. Az athéni olimpia elődöntőjében dobtam így gólt. Mivel látványos és technikailag nem könnyű kivitelezni, ezért a közönség szokta díjazni az ejtéssel elért gólt”.

Fekete-Győr András esetében kapusból egy egész rendőrsorfal volt, sajnos a közreadott videón az már nem látszik, hogy a politikusnak sikerült-e kiviteleznie a füstgránát felettük való átívelését.


További részleteket a momentumos politikusok 2018-as tüntetéséről az M1 Híradójából tudhat meg:

A címlapfotó illusztráció.