Cenzúrázna a Karácsony vezette Fővárosi Önkormányzat

 

Beleszólna bizonyos újságok tartalmába a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat. Egy szerdán elfogadott javaslat szerint a budapesti közterületeken terjesztett lapoknak több oldal terjedelemben is kötelező jellegű híreket kellene közölniük. A kormánypárti frakciók szerint ez a sajtószabadság eltiprása. A javaslatot egyébként Gyurcsány Ferenc párttársa: Gy. Németh Erzsébet és a szocialista Horváth Csaba nyújtotta be. Az MSZP-s politikus szerint ez jó lehetőség, hogy az újságok együttműködjenek velük – derült ki az M1 Híradójából.

Budapest mindenkié” – tavalyi megválasztása óta ezzel reklámozza a Fővárosi Önkormányzat döntéseit Karácsony Gergely. A főpolgármester a kampányban, és azóta is azt hangoztatja, hogy Budapestet szolidáris várossá teszi, ő maga pedig mindenkivel hajlandó tárgyalni.

A hangzatos nyilatkozatok ellenére azonban a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Közgyűlés


napirendre sem vette a budapesti vállalkozások megsegítéséről szóló fideszes javaslatokat.

A baloldali többség a saját elképzelése szerint kialakított intézkedési javaslatot nyújtotta be, amely Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint csökkentett tartalommal és kevesebb kedvezménnyel ugyan, de szinte szó szerint a kormánypártok ötleteit tartalmazta.

Botrányos jelenetek a Fővárosi Közgyűlésben – a szerdai ülésről így számolt be a Magyar Nemzet. A portál úgy fogalmazott, hogy miközben Karácsony Gergely leszavaztatta, majd a saját előterjesztéseként adta elő a Fidesz–KDNP javaslatait, a tervezetbe témán kívüli módosításokat is csempésztek.

Az előterjesztés furcsasága, hogy a témához nem illő módon Gy. Németh Erzsébet (DK) és Horváth Csaba (MSZP) kiegészítésként benyújtott egy sajtószabadságot érintő javaslatot, amely szerint

 a Budapesten ingyenesen osztogatott sajtótermékektől a főváros megvonná a közterület-használati kedvezményt,

kivéve akkor, ha a szerkesztőségek rendszeresen legalább négy oldalon keresztül beszámolnak a főváros úgynevezett közérdekű ügyeiről. Horváth Csaba a közgyűlésen azt mondta: az ötlet pusztán egy lehetőség, amivel nem muszáj élni, de ahogy fogalmazott, aki ezt nem teszi meg, fizet.

A javaslat abnormális és teljesen antidemokratikus – közölte véleményét Láng Zsolt az előterjesztésről.

A szintén fideszes Ughy Attila pedig úgy fogalmazott,

a javaslat csak az első lépése annak, hogy a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat később a sajtóorgánumokon kívül más területeken is saját feltételeihez kösse a fővárosi kedvezményeket.

Bár a nagyobbik kormánypárt a szavazás előtt leszögezte: demokráciában egy ilyen javaslatra nem lehet igennel szavazni, a többségben lévő baloldali képviselők ezt mindannyian megtették.

A címlapfotó illusztráció.