Szlávik: Csak a védőoltás lesz képes megállítani a koronavírus-járványt

 

A járvány második hulláma súlyosabb lesz, mint az első volt – erről beszélt Szlávik János infektológus a Kossuth Rádióban. A főorvos szerint ugyan több fertőzött lesz, mint tavasszal volt, de most sokkal felkészültebben lehet védekezni a vírus ellen.

A tavaszi helyzethez képest, most sokkal rosszabb a helyzet a fertőzöttek számát tekintve. A kórházakban és az intenzíven ápolt esetek száma lassan emelkedik. Egyes előrejelzések szerint a közeljövőben sokkal több beteget kell majd intenzív osztályon ápolni, mint az első hullámban” – kezdte Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A Dél-pesti Centrumkórházban sikerült a kapacitásokat bővíteni. Újabb ágyakat szabadítottak fel az intenzív osztályon, illetve orvosokat és szakdolgozókat is átcsoportosítottak más kórházakból – nyugtatott meg mindenkit.


A betegség kezelésével kapcsolatban azt mondta,

az első hullámban sok kísérleti terápiát használtak, ezek mára letisztultak, ismerik, hogy mely tablettás kezelések hatékonyak a betegség kezdeti időszakában, és a plazmaterápia is egyre elterjedtebb

– magyarázta.

Sokkal több fegyverünk van a vírus ellen, mint tavasszal

 

– mondta.

A főorvos beszélt arról is, hogy a fertőzöttek átlagéletkora jóval alacsonyabb, mint korábban. Kórházi kezelésre leginkább az idős betegek szorulnak, de ha nagyon sok fertőzött lesz, elképzelhető, hogy középkorú, nem krónikus betegek is kórházba, lélegeztetőgépre kerülnek.

Ezért mindenki egyéni felelőssége, hogy korcsoporttól függetlenül  hordjon maszkot.

Mindenki várja a vakcinát, hiszen a világjárványra csak a vakcina jelent majd megoldást – emelte ki.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

A címlapfotó illusztráció.