Karácsony Gergely is beszállt Bíró László kampányába

 

Karácsony Gerely, Budapest főpolgármestere a baloldal közös jelöltjének Facebook-oldalára feltöltött videóban kéri a jobbikos politikus támogatását tiszaújvárosi időközi országgyűlési képviselő választáson. Annak ellenére szavazott bizalmat Bíró Lászlónak, hogy a hazai zsidó szervezetek szerint Bíró Lászlónak korábbi antiszemita kijelentései miatt nincs helye az Országgyűlésben – hangzott el az M1 Híradójában. 

„Most október 11-én minden ellenzéki párt egy közös jelöltet támogat. Bíró László a Jobbik politikusa ugyan, de minden ellenzéki párt támogatja.”


Ezzel a Bíró László közösségi oldalára feltöltött üzenettel Karácsony Gergely is beszállt a jobbikos politikus kampányába. Budapest főpolgármestere annak ellenére támogatást kért a baloldal közös jelöltjének a tiszaújvárosi időközi országgyűlési képviselő választáson, hogy Bíró László egy hozzászólásában Budapestet judapestnek nevezte.

Pénteken bocsánatot kért Bíró László az ATV reggeli műsorában. A baloldal közös borsodi jelöltje azt állította: a Fidesz és a KDNP iránti gyűlölete erősítette fel benne az antiszemita és rasszista gondolatokat. Ezért becsmérelte kommentjeiben a zsidó embereket és a cigányságot.

„2018-ban a Fidesznek az a kampánya, amikor véget ért és láttuk a következő kétharmadot, hogy megint kialakult, akkor engem is azt kell, hogy mondjam, hogy mélyen megérintett ez a dolog és próbáltam kapaszkodót keresni, próbáltam kiutat keresni…” – mondta az ATV-nek a jobbikos politikus.

Köves Slomó szerint Bíró László kirekesztő és zsidóellenes kijelentéseit nem lehet felülírni egy bocsánatkéréssel.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rabbija az M1-nek azt mondta: a baloldal a jobbikos jelölt indításával a rasszizmust és az antiszemitizmust legitimálja.

„Egy olyan párt, amelyik szimbólumává vált a rasszizmusnak és az antiszemitizmusnak az elmúlt 15 évben, azt nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy ugyan azzal a logóval, ugyan azzal a névvel valaha is tudna bármilyen legitim szerepet vállalni a közéletben” – mondta.

Gyurcsány Ferenc nemrég mégis megbocsájtó volt Bíró Lászlóval szemben.

„Nagy önfegyelemmel és - hogy is mondjam -, nagy felelősséggel ilyenkor meg, ha kell, akkor nyelünk egyet” – mondta a DK elnöke egy interjúban.

A DK elnöke közölte: ahhoz, hogy 2022-ben hatalomra kerülhessenek, kell a Jobbik, Bíró László miatt pedig nem akarja feláldozni ezt a jövőt. Úgy tűnik akkor sem, ha a baloldal szerencsi jelöltjéről egyre többen állítják: strómanok segítségével döntötte be a Hegyalja Mix Szociális Szövetkezetet és egykori alkalmazottait sem fizette ki.

Bíró László szerint ez „vegytiszta hazugság”. Állítása szerint hatalmas veszteségekkel szállt ki a varrodából, és ő nem menekülni akart a helyzetből, hanem munkahelyet teremteni. Hangsúlyozta azt is, az embereket kifizette. Maguk az érintettek viszont másképp emlékeztek erre az időszakra

A HírTv kamerája előtt az egyik volt dolgozó azt mondta, hogy ígértek neki 20 ezer forintot, de abból semmit nem látott.

A kormánypártok korábban úgy nyilatkoztak a baloldali jelöltről, hogy Bíró László megválasztása esetén nem munkahelyeket teremtene, hanem tönkretenné azokat.