×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rátóti Zoltán: Nem akarunk beleszólni az oktatásba, csupán egy más alapokon nyugvó osztályt szeretnénk indítani

 

Továbbra sem jutottak közös nevezőre a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói és diákjaik. Pár nappal ezelőtt már a Nemzeti Színház előadása előtt és után is tüntettek a színművészetis hallgatók. Ez már csak azért is érthetetlen, mert a kuratórium több tagja is elmondta, a jelenlegi és a későbbi oktatási struktúrába nem kívánnak beleszólni, csupán egy más elgondolású és más alapokon nyugvó osztályt is szeretnének indítani.

Előre eltervezett kormányellenes politikai akció a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körüli tüntetéssorozat – írta néhány nappal ezelőtt az Origo. A portál szerint augusztus 5-én, egy hónappal azelőtt, hogy néhány tucat színművészetis hallgató elbarikádozta magát, a színművészeti egyetem kommunikációs vezetője körlevélben négynapos nyári szabadegyetemre hívta a hallgatókat. A szabadegytem témái között szerepelt például, hogy hogyan zajlott az egyetemfoglalás 2009-ben Zágrábban. A közreműködők között ismert ellenzéki aktivisták is voltak.

A szabadegyetemen nem olyan témákról esett szó, amelyek beleilleszthetők a színművészeti egyetem tananyagába. A felsorolt témákról természetesen lehet beszélni, hiszen szólásszabadság van, de tudni kell azt, hogy ezekről mikor és milyen keretek között kell beszélni – mondta Rátóti Zoltán, a SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumának tagja a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hozzátette,

pár nappal ezelőtt a Nemzeti Színház előadása előtt és után is megjelentek a színművészetis hallgatók, és tüntettek.

Tehát már nemcsak a Vas utcában van területfoglalás és performance, hanem tüntetnek a Nemzeti Színház előtt is.

Kiemelte, a

kuratórium a jelenlegi és a későbbi oktatási struktúrába nem kívánt beleszólni, csupán egy más elgondolású és más alapokon nyugvó osztályt is szeretne indítani,

és ennek az alapjait szeretnék megteremteni. Mindenki oktathat a továbbiakban is úgy, ahogy azt eddig is tette ugyanabban a szellemben, ebben nem történik változás – mondta.

A kuratórium tagjai

továbbra is a párbeszédet tartják a legfontosabbnak

még akkor is, ha nem érzékelik a túloldalról ezt a szándékot – emelte ki.

Bár az oktatás elkezdődött, ilyen felforrt hangulatban nem lehet normálisan oktatni, nem lehet normálisan együtt dolgozni – zárta gondolatait Rátóti Zoltán.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.